2 Armband Charles Buls
Guy Voet Armband Charles Buls

Twee nieuwe topstukken voor collectiepresentatie DIVA

DIVA kan twee uitzonderlijke 19de-eeuwse juwelen toevoegen aan de collectie dankzij de aankoop door het Fonds Christian Bauwens van de Koning Boudewijnstichting. Het gaat om een armband en broche van de gerenommeerde Belgische juweelontwerpers Charles Buls en Oscar Massin. 

Armband van Charles Buls

Als een van de belangrijkste en meest succesvolle 19de-eeuwse Belgische juweliers was Charles Buls (1806-1870) leverancier van de hertog van Brabant, de latere koning Leopold II, en vele adellijke families. De gouden armband met email en parels sluit ook perfect aan bij een ring in de collectiepresentatie van DIVA. De ring werd door koning Leopold I besteld bij Jean-Baptiste Dees. De armband geeft een goed beeld van welk type juwelen in de smaak viel bij de adel van het toen pas onafhankelijke België.

Broche van Oscar Massin

Het oeuvre van de uit Luik afkomstige Oscar Massin (1829-1913), die als juweelontwerper en juwelier in Parijs werkte, heeft een grote impact gehad op de ontwikkeling van de juweelkunst in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Zijn ontwerpen kenden internationaal navolging en de technische perfectie van zijn juwelen werd enorm gewaardeerd. 

 Met deze aankoop wordt een hiaat in de geschiedenis van de edelsmeedkunst ingevuld, kunnen Belgische voorbeelden in internationale context geplaatst worden en wordt de internationale positie van de collectie van DIVA versterkt. Dit type werk van Massin was nog niet eerder in openbare collecties vertegenwoordigd.  

2 Broche Oscar Massin
Guy Voet Broche Oscar Massin

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer