Ilse Struys overhandigt, in het bijzijn van haar vader Ivan, de cheque aan Koen Smolders, directeur van Stichting M.-M. Delacroix.
Foto Bollen Ilse Struys overhandigt, in het bijzijn van haar vader Ivan, de cheque aan Koen Smolders, directeur van Stichting M.-M. Delacroix.

"Ik geraak misschien ooit nog uit rolstoel, vele anderen niet"

ILSE STRUYS SCHENKT OPBRENGST KUNSTEXPO AAN STICHTING M.-M. DELACROIX

Kunstenares Ilse Struys (44) uit Hoegaarden heeft een cheque van 1.500 euro overhandigd aan Stichting M.-M. Delacroix, een Tiense voorziening voor mensen met een beperking. Ilse, die na een zwaar ongeval aan een rolstoel is gekluisterd, kwam op het idee om de opbrengst van haar tentoonstelling weg te schenken na een bezoek aan de instelling. "Ik heb hier veel mensen gezien, die er nog erger aan toe zijn dan ikzelf. Velen kunnen geen progressie maken en hebben geen vooruitzichten meer. Ik wel",klinkt het.

Ilse Struys, destijds directrice van de provinciale school PISO in Tienen, was op 1 januari 2011 met haar zoon Michiel (nu 13) naar het vuurwerk gaan kijken in Hasselt. Op de terugweg werd ze aangereden toen ze met haar auto voor een rood licht stond te wachten. Haar zoon raakte er miraculeus van af met 'slechts' een hersenschudding, maar voor Ilse begon een zware lijdensweg. In eerste instantie werd ze zelfs opgegeven door de artsen, maar Ilse bleef volhouden. Na een helse periode van hardnekkig doorbijten en een nog steeds lopende revalidatie van vijf keer per week naar de kinesist en drie keer per week naar de logopedist, staat ze er weer, sterker dan ooit. Ondertussen vond Ilse ook een nieuwe passie: kunst maken en het schrijven van een (dag)boek.


Omdat het praten, omwille van een recente hevige verkoudheid, wat stroef verloopt, neemt haar vader Ivan het woord.

43 werken geveild

"Eind vorige jaar stelde Ilse 43 van haar werken tentoon in het gemeentehuis van Hoegaarden. Een gigantisch succes: in een mum van tijd was alles verkocht", zegt Ivan. Ondertussen maakte Ilse alweer tien nieuwe werken, maar de laatste twee maanden is alles wat stilgevallen omdat Ilse zwaar te lijden had onder een verkoudheid. "Daardoor kreeg ze plots hevige last aan haar stembanden en ging het praten helemaal niet meer. Ook het schilderen viel volledig stil. Ondertussen is ze weer aan de beterhand en zijn de sessies logopedie en kinesitherapie opnieuw in gang gezet, maar voorlopig kan ze nog niet luid genoeg spreken en het stappen beperkt zich tot een twintigtal meter. Maar we blijven volhouden en doorzetten", klinkt het strijdvaardig.

Dagboek

Het zette Ilse aan het denken nadat ze de bewoners van de instelling leerde kennen en hun situatie naast die van haar zette. "Ilse kán nog progressie maken, maar bij velen is dat niet het geval." Waar Ilse intussen wel mee bezig is gebleven, is het schrijven van haar dagboek. "Ik hoop dat ze het ooit laat publiceren, maar voorlopig wil ze dat niet. Ze heeft nochtans een prachtige schrijfstijl. Ze laat het mij regelmatig eens nalezen op fouten, maar het uitbrengen is nog niet aan de orde. Hopelijk komt die dag ooit, want het zou niet alleen goed zijn voor haarzelf, maar ook een goede steun zijn voor mensen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt", aldus Ivan.


Het geld dat Ilse heeft geschonken aan Stichting M.-M. Delacroix is met veel plezier en dank aangenomen door directeur Koen Smolders, die ook beloofde het geld goed te besteden.

Lees meer