2 Gin Van Nerom en Ludo Permentier tijdens de opnames
HCH Gin Van Nerom en Ludo Permentier tijdens de opnames

Kunstenaars brengen eerbetoon aan Guido Gezelle

Het is dit jaar 120 jaar geleden dat Guido Gezelle overleden is. Gin Van Nerom, kalligrafe uit Meldert-Hoegaarden heeft daarom het project ‘Gezelle ten voeten uit’ uit de grond gestampt. 

De tentoonstelling gaat op 26 april van start in het cultuurcentrum ‘De Borre’ in Bierbeek. Daarna toert het project rond om in oktober te eindigen in Hoegaarden. Gin Van Nerom vatte de idee op om de beste citaten van of over Guido Gezelle te verzamelen en deze op tegels of canvasdoekjes te kalligraferen. 

“Het is Ludo Permentier uit Meldert, nog gekend van het Groot Nederlands Dictee en ‘Hoegaarden Schrijft!’, die de oproep heeft gedaan voor de Gezelle-citaten. Een andere Hoegaardier Jef Rozenski had de idee om aan de tegels een geluidsopname te koppelen. Als je via een oude telefoon het nummer van een tegel draait kun je het citaat beluisteren.”

In de bibliotheek van Hoegaarden zijn heel wat mensen zo’n tegel komen inspreken, waarbij veel Hoegaardiers. Ook de bewoners van het woonzorgcentrum ‘Villa Hugardis’ hebben deelgenomen. Ondertussen is het aantal tegels gegroeid tot een vloer van 25 vierkante meter. Ook andere kunstenaars zoals fotograaf Rudi Vandenbempt, schilder Diane Bernaerts en sculpteur Stefan Hemeleers nemen deel aan het project.

2 Een detail van de affiche
RV Een detail van de affiche

“Als er iets verkocht wordt, gaat 10% naar een organisatie ten voordele van mensen met borstkanker. We starten in het cultureel centrum De Borre in Bierbeek van vrijdag 26 april tot 11 mei. De vloer alleen gaat naar de abdij van Tongerloo en het Predikherenklooster in Mechelen. In het eerste weekend van oktober komt de tentoonstelling naar Hoegaarden. De tegels zullen op de vloer komen, en uiteraard de schilderijen, foto’s en sculpturen aan de muur. We zijn er ook fier op dat we op 27 november, op de sterfdatum van Guido Gezelle met onze tentoonstelling in Roeselare, de Gezelle-stad zullen zijn”, aldus Gin Van Nerom. 

De tentoonstelling ‘Gezelle ten voeten uit’ wordt op vrijdag 26 april in de Borre aan de Speelpoleinstraat in Bierbeek ingeleid door Bart Vandekerkhove, Ludo Permentier en schepen Cil Cuypers.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer