3 Paul De Grande als expert in het VIER-programma ‘Stukken van Mensen’.
VIER Paul De Grande als expert in het VIER-programma ‘Stukken van Mensen’.

Kunstkenner Paul De Grande voor de rechter in 22 jaar oude diefstalzaak: “Bizar verhaal”

Kunstkenner Paul De Grande ligt in de clinch met de kerkfabriek van Hoksem in Hoegaarden. Voorwerp van discussie: een Mariabeeld dat in 1997 uit de plaatselijke kerk werd gestolen. “Ze hebben een speciale misviering gehouden toen ik hen het beeld heb terugbezorgd en nu slepen ze me voor de rechter? Bizar”, reageert De Grande.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Mariabeeld ‘Madonna met kind’ heeft Stukken van Mensen-expert Paul De Grande uit Jabbeke en de leden van de kerkgemeenschap in Hoegaarden al heel wat slapeloze nachten bezorgd. Het kleinood uit de 15de eeuw werd 22 jaar geleden – samen met nog twee andere beelden – gestolen langs de achterdeur van de kerk in het gehucht Hoksem. Het was het begin van een lange zoektocht voor de leden van de kerkfabriek. Begin 2000 werden ze door het toeval een handje geholpen. Dr. Frans Doperé uit Tienen, een expert in die materie, stootte op het beeldje tijdens een kunstbeurs in Tour & Taxis in Brussel. Het zou er te koop hebben gestaan voor 33.000 euro. Het kostbare stuk was toen al in het bezit van De Grande, maar hij had het in bruikleen gegeven voor de expositie. De politie werd op de hoogte gebracht en het beeld werd door het Brusselse parket in beslag genomen. 

Gekocht in Engeland

“Ik had dat beeldje eerst gekocht in Engeland en die persoon had het uit Frankrijk. In totaal zouden er vijf tussenpersonen geweest zijn. Met de diefstal op zich heb ik niets te maken. Ik heb altijd perfect kunnen aantonen welke weg het beeld tot bij mij heeft afgelegd”, zegt De Grande die zich koud gepakt voelt. “Uiteindelijk heb ik het beeld teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaars. Ze hebben toen voor mij een speciale misviering ingelast toen ik het terugbracht. De voorzitter van de kerkfabriek heeft nog getekend voor ontvangst. Voor mij was daarmee de kous af. Ik dacht dat er niks meer van ging komen. Het is echt een bizarre zaak, want ze hebben nooit iets gedaan om de heler van dat beeld te vinden, laat staan de oorspronkelijke dief”, vertelt de West-Vlaamse antiquair. 

Terug in de kerk

Het Mariabeeld staat pas sinds drie jaar terug op z’n oorspronkelijke plek in de kerk, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, omdat De Grande oorspronkelijk weigerde om het sculptuur terug te geven. “Toen het door het parket  werd vrijgegeven, kwam het terug in handen van de laatste eigenaar en dat was De Grande”, legt Maurice Smets uit. De secretaris van de kerkfabriek maakte er zijn levenswerk van om het beeld terug naar Hoksem te brengen. “De Grande wou dat beeld niet zomaar teruggeven. En betalen gingen wij er ook niet voor doen. Daarom hebben wij hem gedagvaard voor de rechtbank in Leuven. Toen is hij op zijn stappen teruggekeerd. Hij heeft onze voorzitter een papier laten tekenen bij de overdracht, maar daar stond geen datum op vermeld. Dat zijn we pas achteraf te weten gekomen. Hij wou laten uitschijnen dat hij het beeld al had teruggeven vóór die dagvaarding. Desalniettemin zijn we hem wel dankbaar. Maar nu is het hem om de centen te doen die hij verloren is”, bedenkt de secretaris zich. “Dat is een uitvinding van die mensen”, repliceert De Grande. “Het komt voor de rechtbank en dat is voor mij geen enkel probleem. Het zal gewoon weer tijd kosten, maar ik zal persoonlijk aanwezig zijn. Ik wil hen graag nog eens vertellen in welke positie ze mij hebben gebracht.” 

De strafrechter in Leuven buigt zich op 22 april volgend jaar over de zaak. 

3 Het Mariabeeld staat sinds drie jaar opnieuw in de kerk van Hoksem. Het werd deze keer wel steviger vastgemaakt tegen diefstal.
Bollen Het Mariabeeld staat sinds drie jaar opnieuw in de kerk van Hoksem. Het werd deze keer wel steviger vastgemaakt tegen diefstal.
3 Het beeld betreft een ‘Madonna met kind’ uit de 15de eeuw.
Bollen Het beeld betreft een ‘Madonna met kind’ uit de 15de eeuw.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stephan Dhont

    Kan geen sprake zijn van heling als je kunt aantonen waar en van wie gekocht hebt , dat gestolen is doet hier niks terzake , enkel de persoon die steelt en verkoopt of tussenpersoon van dief . Daarna is dit niet meer rechtsgeldig wat nogal logisch is hoe kun je nu weten of iets gestolen is of niet zullen er heus niet gaan opzetten of zo

  • wim CLAES

    heling is strafbaar, maar als je kunt aantonen dat je ter goeder trouw handelde en er een aanvaardbare prijs voor betaalde is dit geen heling. als Degrande zijn overdrachtsbon vervalste verwachte hij blijkbaar miserie , en kan je veronderstellen dat hij wist dat ze zaak niet koosjer was.er stond misschien geen datum op, maar er zijn verscheiden getuigen van het voorval.

Lees meer