Liberaal boegbeeld Freddy Mannaerts overleden

Zaterdagavond is Freddy Mannaerts (73j) in UZ Gasthuisberg overleden aan een hartstilstand als gevolg van een zware operatie. Freddy was een zeer gekende figuur in de Hoegaardse politiek en het Hoegaardse verenigingsleven, maar ook in het Tiense als gewezen leraar plastische kunsten aan de Provinciale Normaalschool Tienen, zowel aan het middelbaar als het hoger onderwijs. Eind vorig jaar nam hij met spijt in het hart afscheid van het actieve politieke leven. De hele Hoegaardse gemeenschap zal hem missen, en meer bepaald zijn kleinkinderen Maxime en Manon en zijn kinderen Bart en Katrien.

5 Freddy aan het werk aan tekeningen van de kerk en Mariadal
HCH Freddy aan het werk aan tekeningen van de kerk en Mariadal

In december 2018 nam Freddy Mannaerts afscheid van de gemeentepolitiek, nadat hij 42 jaar onafgebroken mandataris was, 36 jaar als gemeenteraadslid, en de jongste 6 jaar als OCMW-raadslid. “Jammer dat ik steeds in de oppositie zat en dat is uiteraard niet prettig. Ik was in 2008 wel enkele keren voorzitter van de gemeenteraad, tijdens de ziekte van de toenmalige burgemeester Frans Huon”, vertelde Freddy ons toen. Freddy Mannaerts kwam in 1976 in de politiek. Hij was achtereenvolgens raadslid voor PVV, Hoegaarden 2000, VLD en Open VLD, steeds bij de liberalen, waar hij nu nog altijd bestuurslid was. Gaston Hendrickx ook sinds 1976 bij de liberalen en collega gemeenteraadslid van Freddy. “Freddy was zeer bekommerd om Hoegaarden, en vooral voor de Tuinen en het Kapittelhuis. Hij heeft er mee voor gezorgd dat het in orde kwam. Freddy was zeer verdraagzaam en was altijd bereid tot bemiddeling. Hij probeerde steeds alle partijen te verzoenen. Hij was ook goed bevriend met kopstukken uit andere partijen, zoals indertijd met Frans Huon. Hoegaarden ging voor op alles en zijn deur stond altijd open”, aldus Gaston. In de politiek kreeg hij respect zowel van meerderheid als de oppositie. 

5 Freddy Mannaerts bij hem thuis bij zijn afscheid uit de actieve politiek
Kristien Bollen Freddy Mannaerts bij hem thuis bij zijn afscheid uit de actieve politiek

Freddy was in zijn beroepscarrière leraar plastische kunsten en wetenschappelijk tekenen, vooral aan de Provinciale Normaalschool in Tienen, eerst in het middelbaar en dan 15 jaar als lesgever aan het Regentaat. Freddy maakte ook nog de overstap mee naar Groep T in Leuven, maar kon daarna met pensioen gaan op 55-jarige leeftijd. “Ik heb  veel kunstwerken gemaakt onder de naam Freman, en enkele keren geëxposeerd, maar ik heb er altijd voor geopteerd om in eerste instantie leraar te zijn. Regelmatig maak ik nu nog pentekeningen en schetsen. Ik heb ook heel wat affiches geproduceerd. Aan schilderen ben ik de laatste jaren door tijdsgebrek niet meer geraakt”, zo vertelde Freddy ons einde vorig jaar. In eigen dorp exposeerde hij verschillende malen in het museum ’t Nieuwhuys, en meer recent in Mariadal en de Gazet van Hoegaarden.

5 Freddy bij de vernissage van zijn laatste tentoonstelling in 2016: Zichten en Gezichten van Hoegaarden
HCH Freddy bij de vernissage van zijn laatste tentoonstelling in 2016: Zichten en Gezichten van Hoegaarden

 Freddy was zeer actief in het verenigingsleven. Zo was hij van 1976 tot 2006, met een korte onderbreking, voorzitter van jeugdhuis ‘de Klup’, waar hij nu nog steeds erevoorzitter van was. “In de Klup hebben we heel wat kunnen realiseren. Eerst hebben we het jeugdhuis gered van schrapping op de subsidielijsten, daarna hebben we het helemaal verbouwd, we hebben het jeugdhuis a-politiek gemaakt, en heel wat activiteiten georganiseerd. We hebben ook veel activiteiten georganiseerd in de Cerkel, het liberale huis”, zo vertelde Freddy met fierheid tijdens zijn laatste interview. Freddy was nu nog actief lid van het kerkkoor Sint-Gorgonius en was jaarlijks nog presentator bij de Holle Wegen Jogging. Veel mensen uit de brede regio kennen hem nog als reisleider en gids bij Omnia Travel. 

5 Freddy maakte tekeningen van veel bv’s. Hier met Gwendolyn Rutten
Christian Hennuy Freddy maakte tekeningen van veel bv’s. Hier met Gwendolyn Rutten
5 Freddy bij zijn muurschilderingen in de brouwerij Hoegaarden
HCH Freddy bij zijn muurschilderingen in de brouwerij Hoegaarden

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Martine Vandenbroeck

    Ik heb hem leren kennen als mijn leraar tekenen in de PNT en had veel bewondering voor hem. Later werden we dan ook nog is zijn dorpsgenoten. Een fantastisch leraar en mens R.I.P Freddy

  • Jozef Bosmans

    wij hebben hem gekend als grote Vriend en een Grote meneer !!!

Lees meer