Natuurpunt nodigt uit op werkdag

Op zaterdag 31 augustus van 13.30 uur tot 17 uur plant Natuurpunt Velpe-Mene een werkdag in het parkbos van Meldert, met als doel het herstel van het oude parkgebied tot een top natuurgebied met ringslangen, orchideeën, bossen en bloemrijke graslanden.

2 Zicht van het kasteel van Meldert vanuit Meldertbos
HCH Zicht van het kasteel van Meldert vanuit Meldertbos

“Op deze nazomerse werkdag hooien we de zomerruigte en het boshooiland. Het is hard werken maar vele handen maken het werk licht. We komen samen aan de poort van Meldertbos, onderaan de Bosberg, en gaan dan samen aan het werk”, aldus Eddy Stas van Natuurpunt. Natuurpunt zorgt ook voor drank en versnapering.

Het kasteelpark van Meldert of Meldertbos grenst aan het kasteel van Meldert waar het Sint-Janscollege gevestigd is, maar het park wordt al jaren door Natuurpunt als natuurgebied beheerd. Het kasteeldomein van Meldert is één van de weinige gekende voorbeelden waarin Louis Van der Swaelmen (rond 1911) zijn theorieën over tuinarchitectuur in de praktijk kon toepassen. Vanaf de Tweede Wereldoorlog was het landschapsbeheer in Meldertbos quasi volledig stilgevallen. De graslanden naast de vijvers werden met populieren beplant en spontane bebossing trad op. Het domein ging niet voor niets ‘Meldertbos’ heten. Tot in 2002 een groot deel van het bos in handen kwam van Natuurpunt en zo doelgericht beheerd kon worden.

2 Door natuurbeheer kwam er weer water in de vijver van het kasteelpark
RV Door natuurbeheer kwam er weer water in de vijver van het kasteelpark

Info: 016/76.72.43, stas.eddy@skynet.be, https://www.natuurpunt.be/agenda/zomerwerkdag-meldertbos

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer