Jo Portois stelt voor om elk jaar 1 procent van het gemeentelijk budget vrij te maken voor de inwoners.
Baert Marc Jo Portois stelt voor om elk jaar 1 procent van het gemeentelijk budget vrij te maken voor de inwoners.

CD&V: “Maak elk jaar 100.000 euro vrij die inwoners mogen besteden”

Oppositiepartij CD&V vraagt het Hoeilaartse schepencollege om jaarlijks 100.000 euro vrij te maken voor de inwoners. “Met dat geld kunnen ze projecten realiseren die ze belangrijk vinden”, zegt gemeenteraadslid Jo Portois. Het gemeentebestuur schiet het voorstel niet meteen af.

Vandaag al kunnen burgers hun stem laten horen via de gemeentelijke adviesraden, waar ze zich vrijwillig kunnen inzetten voor de samenleving. Maar oppositiepartij CD&V wil daarin nog een stapje verder gaan. “Om inwoners meer inspraak te geven in en actief te betrekken bij het beleid willen we elk jaar één procent van het gemeentelijk budget vrijmaken voor hen”, zegt Jo Portois. “Concreet betekent dit dat ze iets meer dan 100.000 euro zouden kunnen besteden aan projecten die ze zelf belangrijk vinden.”

Stemmen op projecten

Volgens CD&V zou elke Hoeilander een idee moeten kunnen voorstellen, dat nadien verder uitgewerkt moet worden. “Vervolgens worden de voorstellen omgezet in uitvoerbare projecten, waarop de inwoners tot slot kunnen stemmen. Met de winnende projecten kan het schepencollege aan de slag gaan. Maandag vragen we op de gemeenteraad een principieel akkoord voor een modelreglement zodat we het begin volgend jaar kunnen starten.”

Burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) schiet het voorstel niet meteen af. “Maar ik ben wel benieuwd naar de beweegredenen van CD&V om dit voorstel in te dienen en hoe ze dit concreet zien. Voor alle duidelijkheid: 1 procent van het gemeentelijk budget betekent jaarlijks geen 100.000 maar wel 120.000 tot 130.000 euro. Bovendien geven we de inwoners ook nu al veel inspraak.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer