Mila (8) en Esther (5) plukken samen met Groenambtenaar Eric Kumps de eerste aardbeien.
Foto Lukas Mila (8) en Esther (5) plukken samen met Groenambtenaar Eric Kumps de eerste aardbeien.

Gemeente plant aardbeien voor inwoners

PROEFPROJECT WIL HOEILANDERS MEER FRUIT DOEN ETEN

Attente Hoeilanders zullen het al gemerkt hebben: tussen de sierplantjes in de openbare bloembakken en -perken, kweekt de gemeente sinds kort aardbeien. "Ze mogen vrij geplukt worden, maar het is nu ook niet de bedoeling om er confituur van te maken", lacht schepen Annelies Vanderlinden.

In het kader van de campagne 'Gezonde Gemeente', wil Hoeilaart haar inwoners aanzetten om meer fruit te eten. "Tijdens een opleiding die ik heb gevolgd, werd de suggestie gedaan om aardbeien of ander plukfruit aan te planten", zegt schepen Annelies Vanderlinden. "Dat leek me wel iets leuks om bij ons te doen. Ook het vorige kindercollege was al met het idee op de proppen gekomen."


De Milieudienst heeft de voorbije maanden dan ook in verschillende bloembakken verspreid over de gemeente aardbeien geplant. "Het is de eerste soort die aan bod komt. Die zullen de hele zomer lang bloeien en fruit dragen. Het gaat nog maar om een proefproject waarbij de mensen één en ander kunnen ontdekken. Volgend jaar willen we dit uitbreiden naar andere fruitsoorten en bessen die we zullen aanplanten op verschillende plaatsen in de gemeente."


Het is wel niet de bedoeling dat je zomaar even een emmertje aardbeien gaat vullen. "Die aardbeien zijn er voor iedereen. Je mag die gewoon plukken, al is het natuurlijk niet de bedoeling dat je er confituur van gaat maken."


Vooral kinderen gaan het leuk vinden om fruit te plukken, zegt Vanderlinden. "Velen weten ook niet eens meer waar de aardbeien vandaan komen die ze in de supermarkt zien liggen. In die zin is het ook educatief voor hen. Ze zijn wel best in het gezelschap van een volwassene die er kan op wijzen dat je niet zomaar alle bessen in je mond mag stoppen. De gemeente rekent er ook op dat iedereen de plantjes met respect behandelt."

Ontdekkingstocht

Waar je de aardbeien precies vindt, wil schepen Vanderlinden niet meteen verklappen. "Laat het maar een leuke ontdekkingstocht zijn door de gemeente." Wie in de buurt van het gemeentehuis begint, zit alvast op de goede weg...

Lees meer