2 De gemeente Hoeselt lanceert De Kluizenaarstocht, een audio-visuele wandeling en belevingstocht over de Kluis van Hern, z’n kluizenaars en het Haspengouws landschap.
Mine Dalemans De gemeente Hoeselt lanceert De Kluizenaarstocht, een audio-visuele wandeling en belevingstocht over de Kluis van Hern, z’n kluizenaars en het Haspengouws landschap.

Beleef de kluis van Hern, kluizenaars en het
landschap met gratis app ‘Beleef Hoeselt!’

Om de Kluis van Hern en het omliggend heuvelachtig Haspengouws landschap te ontdekken en te verkennen, lanceert de dienst voor toerisme van Hoeselt een audiovisuele wandeling: de Kluizenaarstocht. “Het zijn verborgen parels die we in de kijker zetten”, reageert Yves Croux, de voormalige schepen van Toerisme en één van de gangmakers van de belevingswandeling.

“Gemiddeld trekken de kluis,  de groene long en oase van stilte rond de kluizenaarswoning per maand zo’n 3.000 wandelaars”, zegt Croux. “Met de Kluizenaarstocht,  die we met bijna volledig Hoeseltse inbreng hebben uitgewerkt, hopen we op dubbel zoveel bezoekers.”  Enkele jaren geleden werd ‘De hel van het Hellegat’ georganiseerd. De éénmalige belevingstocht door de natuur met beelden over sagen en legenden uit het Hellegat was de inspiratiebron voor Kurt Driesen tot de uitwerking van de Kluizenaarstocht. Het hoofd van de dienst toerisme bedacht tien verhalen die hij zelf op papier zette. Alleen, stemmen en beelden moesten de verhalen versterken. “Kwestie van de toeristen de kluis en het landschap extra te laten beleven” aldus Yves Croux.

Tien filmpjes

De gemeente liet de app ‘Beleef Hoeselt’ ontwikkelen. “De app geeft de wandelaars toegang tot tien korte filmpjes van één tot drie minuten”, legt Croux uit. “Drie fragmenten gaan over de kluis: de kapel, het schooltje en de maretakken. De zeven andere fragmenten brengen sagen en legenden in woord en beeld, midden een prachtig landschap.”

De verhalen werden op video opgenomen en door ruim twintig acteurs uit Hoeselt, onder wie ook kinderen, verteld. Ook is de app een Hoeselts product: het productiehuis Karpov & Kasparov van Ruben Gerits. Om de Kluizenaarstocht te activeren, moet je de gratis app downloaden op je tablet of smartphone. “Met je gsm of tablet in de hand wandel je zeven kilometer en bekijk je op tien locaties een filmpje”, deelt Croux mee. “Om de beelden op locatie te zien, hebben we een zendertje op elk van de tien plekken verstopt. Zo’n mini-zender wordt gevoed door een batterij die twee jaar meegaat. Kom je in de buurt van een halte, dan krijg je een signaal op je smartphone waar je het fragment kan bekijken en beluisteren. Het is niet mogelijk de beelden thuis te bekijken”.

Toelage

Voor de realisatie van de Kluizenaarstocht met de app ‘Hoeselt Beleeft’ werd een dossier opgesteld om subsidies aan te vragen. “Het hele project kost 37.000 euro. Hiervan kregen we van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling een toelage van 24.000 euro. De rest was voor rekening van de gemeente”, aldus nog Yves Croux. 

Zondag 28 april wordt de Kluizenaarstocht officieel voorgesteld.

2 Beleef de Kluis van Hern en het omliggend landschap van Haspengouw met De Kluizenaarstocht. Hetgeen kan met de app Beleef Hoeselt.
Mine Dalemans Beleef de Kluis van Hern en het omliggend landschap van Haspengouw met De Kluizenaarstocht. Hetgeen kan met de app Beleef Hoeselt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer