3 De agenten samen op pad, in Nederlandse én Belgische combi's.
Marco Mariotti De agenten samen op pad, in Nederlandse én Belgische combi's.

Belgische en Nederlandse agenten samen op pad in grensgemeenten: “Meer kennis in één combi”

Wie door het Maasland rijdt, kan binnenkort probleemloos door een Nederlandse agent uit de regio Maastricht worden tegen gehouden. De politiezones Lanaken-Maasmechelen en Bilzen-Hoeselt-Riemst gaan een grensoverschrijdende samenwerking aan met Maastricht. “We leren veel van elkaar", klinkt het.

Niet schrikken als je binnenkort een politiecombi van de zone Lanaken-Maasmechelen ziet rondrijden met een agent uit Maastricht achter het stuur. De twee politiezones met het meest aantal grensovergangen gaan een uitgebreide samenwerking aan met de Maastrichtse politie.

Concreet gaat het over de politiezones met grondgebied van Maasmechelen tot in Riemst. “Dit kadert vooral in het aanpakken van drugscriminaliteit", zegt Marino Keulen (Open Vld) burgemeester van Lanaken. “Dat is het grootste probleem hier in onze grensregio. We maken daar nu een vuist tegen, en halen de denkbeeldige ‘grensmuren’ weg.”

3 De agenten samen op pad in Nederlandse én Belgische combi's.
Marco Mariotti De agenten samen op pad in Nederlandse én Belgische combi's.

Drugsrunners en dealers hebben vaak het gevoel dat ze uit handen van de politie blijft als ze vlug de grens over steken. Belgische agenten moeten nog té vaak met de hoofdcentrale bellen in Hasselt om te zien welke wet ze moeten volgen om na een achtervolging toe te slaan op Nederlands grondgebied. “Er moet nog veel te veel worden nagedacht”, zegt korpschef Dirk Claes (BiHoRi). “Een Belgische agent kan hier perfect werken, en een Nederlandse agent kan dat in Nederland ook, maar in mekaars zone wordt het soms al eens moeilijker.”

Door het mengen van agenten, wordt de kennis in één politievoertuig plots verdubbeld.”

Korpschef Dirk Claes

Die drempel wordt nu weggehaald via een degelijke opleiding. Voor beide Belgische politiezones zullen een tachtigtal agenten de cursus op termijn krijgen. “Het gaat over juridische zaken, maar ook over taalgebruik.  Een ‘aanhouding’ bijvoorbeeld heeft in beide landen een totaal andere betekenis. We leren veel van elkaar, en brengen genoeg tijd met elkaar door in die combi. Je wisselt gegevens uit, en staat zo beter met elkaar in contact.” 

Drugsdealers herkennen

De zone BIHORI heeft weet van een vijftigtal dealers die actief zijn in de zone. In veel gevallen halen zij hun voorraad drugs in Maastricht. “Onze agenten in Bilzen, Hoeselt en Riemst herkennen die mannen vaak, soms nog van vorige arrestaties”, zegt Claes. “Maar Nederlandse agenten zouden diezelfde verdachte misschien straal voorbij lopen als ze ze tegenkomen. Door het mengen van agenten wordt de kennis in één politievoertuig plots verdubbeld.”

Agenten vragende partij

De korpsen van beide landen zijn ervan overtuigd dat dit pilootproject zal slagen. “Bij BIHORI werkten ze al langer grensoverschrijdend, maar stond dat verhaal op een laag pitje. We pikken de draad weer actief op. Het initiatief komt ook op vraag van de agenten in het veld. Zij voelen zichtbaar verbetering.”

De agenten rijden vanaf deze week tweewekelijks uit, met combi’s van beide landen, met telkens gemengde agenten. Op termijn kan het idee worden doorgetrokken naar grensgemeenten in het ganse land.

3 De korpscheffen en burgemeesters van alle betrokken zones stelden hun project voor.
Marco Mariotti De korpscheffen en burgemeesters van alle betrokken zones stelden hun project voor.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Daniel Vranken

    Goed bezig

Lees meer