2 De fietstunnel in Bree was volledig overstroomd.
RV De fietstunnel in Bree was volledig overstroomd.

Fluvius meet schade op na stortbuien in Bree: “Dit extreme weer zal normaal worden”

In Bree viel zondag 82 liter water per vierkante meter in twee uur tijd. “Tegen zulke extremen is ons rioleringssysteem niet opgewassen", reageerde burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V). Maar weerman Ruben Weytjens waarschuwt dat de provincie geregeld te kampen zal krijgen met zulke buien. 

Wat zich gisteren in Peer en Bree afspeelde, was tien jaar geleden ondenkbaar. Straten, kelders en pleinen die in twee uur tijd tot een halve meter hoogte gevuld staan met water. Maar de klimaatverandering is zichtbaar. Droogte in de zomer wordt afgewisseld met pieken van neerslag.

Al enkele jaren

Weerman Ruben Weytjens waarschuwt voor de toekomst. “Dit zijn extremen, maar gaan op termijn steeds vaker voorkomen. We zien die tendens al enkele jaren", vertelt hij. Halen, Maaseik, Hoeselt, Voeren en Genk zagen afgelopen jaren élk hun eigen extreme donderbui passeren. Telkens traden beken en grachten meteen uit hun oevers met onnoemelijk veel schade als gevolg.

2 Werkmannen van AWV moeten wachten tot het water volledig zakt. Te gevaarlijk om hierin te werken.
Mine Dalemans Werkmannen van AWV moeten wachten tot het water volledig zakt. Te gevaarlijk om hierin te werken.

Critici vinden dat de rioleringen niet langer voldoen aan die toekomstige weersomstandigheden. Bij beheerder Fluvius zeggen ze dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met het klimaat. “We starten in Vlaams-Brabant met een ‘Hemelwaterplan’", vertelt woordvoerder David Callens. 

Extreme droogtes

“We bekijken daar in een aantal gemeentes hoe we het regenwater beter kunnen opvangen, of alle rioleringen gescheiden zijn en wat beter kan. Maar in één ruk maken we het plan zo op dat dat water ook kan worden opgevangen, net om periodes van extreme droogte weer op te vangen.”

Investeren

“We beseffen dat we in een periode zitten van extremen. Soms héél nat, soms héél droog. Gemeentes, provincies en andere nutsbedrijven moeten zich daarin vinden en tot oplossingen komen. Het gaat over investeringen, maar we zien dat er nog nooit zoveel ‘Hemelwaterplannen’ werden opgestart, en zijn er zeker van dat dat alleen nog maar zal stijgen. Ook in Limburg.”

Halsoverkop alle rioleringen omvormen is volgens Fluvius niet haalbaar. Op termijn van jaren kunnen steden en gemeenten die vaker met wateroverlast kampen aanspraak doen op een eigen Hemelwaterplan.

Het rioleringsstelsel bleek niet opgewassen tegen zoveel water, en de pompen in de fietstunnel aan de Colruyt in Bree kreeg het water niet geslikt. 

De kelder onder de fontein op het Vrijthof staat onder water, waardoor de fontein buiten werking is”, geeft de burgemeester enkele gevolgen mee. “Onze technische dienst maakt een overzicht en zal de beheerder van de riolering, Fluvius, contacteren. We willen ook al onze hulpverleners bedanken, die weer paraat stonden”, aldus Van der Auwera.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer