Gemeente richt GeCoRo op: “Het mag geen praatbarak worden!”

Het gemeentebestuur van Hoeselt gaat als één van de laatsten in de provincie Limburg een GeCoRo oprichten. Het zes letterwoord staat hier voor Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, een adviesraad voor zaken die te maken hebben met de ordening van de ruimte in de gemeente.

BEST Groen, een gefusioneerde partij die in de gemeenteraad in de oppositie zit, houdt een pleidooi voor de oprichting van een GeCoRo. “In de gemeente worden meer dan 250 nieuwe woningen voorzien”, reageert Mieke Claesen, de kopvrouw van BEST Groen. “Ook staan zeven RUP ‘s (Ruimtelijke Uitvoeringsplannen) op het programma. 

Globale visie

“Deze ontwikkelingen hebben ernstige gevolgen op het vlak van ruimtelijke ordening”, vervolgt ze. “Ook heeft dat effect op onze privacy, op scholen en kinderopvang. Het bijkomend afsluiten van een aantal straten die uitkomen op de Tongersesteenweg (lees, de gewestweg N730)  leidt tot toenemende verkeersdrukte en geeft een onveilige toestand in het binnengebied. We hebben een globale visie nodig vooraleer ingrijpende projecten goedgekeurd worden”, vult Mieke Claesen aan. Een GeCoRo is meer dan ooit nodig.”

Geen praatbarak

De nieuwbakken schepen van ruimtelijke ordening Yves Croux (Open VLD) gaat werk maken van de oprichting van een GeCoRo. “Vroeger waren gemeenten met minder dan 10.000 inwoners vrijgesteld van de oprichting van zo’n adviesraad”, legde de schepen uit. “Maar sinds kort is het decreet op lokaal bestuur veranderd en moeten deze gemeenten (Hoeselt heeft iets over de 9000 inwoners) wel zo’n commissie installeren. Alleen, het mag geen praatbarak worden”, werpt Yves Croux op. “In de GeCoRo moeten afgevaardigden van de boeren, milieuverenigingen en personen uit verschillende geledingen in de maatschappij zetelen.”  

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer