Dieter Smeets vorderde 1.050 euro voor zijn kapotte brandstoftank.
VCT Dieter Smeets vorderde 1.050 euro voor zijn kapotte brandstoftank.

IJverige benzinedief boort gaatjes in veertigtal autotanks: dader riskeert 42 maanden cel

Dieter Smeets uit Genk was eind 2016 een van de meer dan veertig slachtoffers van een brandstofdiefstal. Hij had pas getankt, maar toen hij de volgende ochtend met zijn Volkswagen Touran wilde vertrekken, zat er geen brandstof meer in zijn voertuig. “Ik dacht eerst aan een lek. Toen de garage mijn wagen kwam takelen, zagen ze dadelijk dat het om een diefstal ging. Er zaten allemaal gaatjes in de onderkant van mijn tank.” M. (35) uit Tielt-Winge werd op 27 juni 2017 op heterdaad betrapt in Genk. Hij riskeert een celstraf van 42 maanden.

Beklaagde M. moest zich, naast gewone diefstallen en woninginbraken, verantwoorden voor 43 brandstofdiefstallen en twee pogingen. Die vonden plaats tussen oktober 2016 en januari 2017, onder meer in Genk, Houthalen, Beringen en Hoeselt. Eerst betwistte de man uit Tielt-Winge, die in Genk geboren werd, de feiten. Later gaf hij toe dat hij de diefstallen pleegde omdat hij 50.000 euro schulden had.

Geen lek

Een van de slachtoffers van de brandstofdief is Dieter Smeets uit Genk. “Ik wilde vertrekken en zag dat mijn tank leeg was. Ik dacht eerst aan een lek. Ik belde de garage om mijn wagen te komen takelen. Die zeiden dadelijk:  ‘Bel maar naar de politie want dit is duidelijk diefstal’. Er waren allemaal gaatjes in de tank van mijn voertuig geboord.” Omdat de gaatjes onderaan de tank zaten, viel er aan de buitenzijde van het voertuig niets op. Dieter vernam ook al snel dat hij niet het enige slachtoffer was. “Toen ik de aangifte deed, wisten ze dadelijk waar het over ging. Er hadden zich toen al meerdere slachtoffers gemeld.”

Kostprijs 1.050 euro

De Volkswagen van Smeets stond op de oprit van zijn woning geparkeerd. Daar sloeg de dief ’s nachts zijn slag. “Dat hij dat zelfs durfde te doen zo voor mijn woning, waar veel straatverlichting is. Ik begrijp het eigenlijk niet.” Dieter stelde zich burgerlijke partij om de schade aan zijn tank te kunnen recupereren. “De tank kon niet hersteld worden en moest volledig vervangen worden. Dat heeft me toch goed 1.050 euro gekost. Ik heb de verzekering nog aangesproken maar die kwam niet tussen in de kosten.”

Nieuwe feiten

Beklaagde M. daagde zelf niet op voor de strafrechter maar liet zich wel vertegenwoordigen door een advocaat. Hij riskeert naast de celstraf ook een boete van 3.000 euro. De man zat vier maanden in voorhechtenis en werd daarna vrijgelaten onder voorwaarden. Volgens de aanklager stal hij op 13 mei 2018 opnieuw brandstof uit een vrachtwagen in Meeuwen-Gruitrode. “Daar heb ik geen weet van,” stelde zijn advocaat. “Hij is nu in collectieve schuldenregeling en heeft vast werk. Daarom kon hij vandaag ook niet komen.” De raadsman vroeg een straf met uitstel onder voorwaarden.

Dieter Smeets blijft alvast rekenen op een goede afloop. “Ik hoop dat mijn schade zal vergoed worden, maar ik heb er geen al te goed oog op.”

Vonnis volgt op 12 maart.

Lees meer