De tachtiger kwam samen met zijn advocaat naar de strafrechtbank in Tongeren.
Mine Dalemans De tachtiger kwam samen met zijn advocaat naar de strafrechtbank in Tongeren.

Tachtiger bedreigt ex met mes en stuurt haar pakket bebloede handdoeken

Een 81-jarige man uit Roeselare riskeert 10 maanden cel omdat hij zijn ex-partner en haar familie vorig jaar belaagde en bedreigde. De vrouw was ingetrokken bij het gezin van haar kleindochter in Hoeselt, maar de tachtiger kon de relatiebreuk niet verwerken. “Hij dreigde met een mes haar keel over te snijden, stuurde foto’s van de kleinkinderen met kruisjes op hun hoofden en stuurde haar een pakket met bebloede handdoeken.”

De raadsman van het slachtoffer en haar familie beschreef de belaging en de bedreiging van de tachtiger als een echte terreur. Niet alleen de ex-partner van M. (81) maar ook de kleindochter van de vrouw en haar gezin werden door de man bedreigd. “Mevrouw was bij haar kleindochter ingetrokken en had een zeer hechte band met haar en met de kleinkinderen. Ook nadat de relatie van tien jaar met mijnheer op de klippen liep, heeft mevrouw hem nog willen helpen. Na een opname van de man in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is zij zelfs nog samen met hem een serviceflat gaan bekijken in Hasselt, waar hij mogelijks terecht kon, maar onderweg haalde hij in de auto een mes uit en dreigde ermee haar de keel over te snijden.”

Op 30 mei stuurde hij haar foto’s van de kleinkinderen met kruisjes op hun hoofden en een tekst die weinig aan de verbeelding overliet. De politie werd verwittigd maar ook daarna hield de man niet op

De advocaat van het slachtoffer

Bebloede handdoeken

Volgens de advocaat was voor de familie de maat echt vol toen M. zijn bedreigingen ook in daden begon om te zetten. “Op 16 maart 2018 is hij aan de woning van mevrouw geweest en heeft hij op de deur geklopt en het raam proberen in te slaan. Op 30 mei stuurde hij haar foto’s van de kleinkinderen met kruisjes op hun hoofden en een tekst die weinig aan de verbeelding overliet. En op 31 mei ontvang mijn cliënte bij haar thuis een pakket met bebloede handdoeken.” De politie werd verwittigd en maande de man aan om te stoppen het slachtoffer en haar familie lastig te vallen. “Maar daarna hield hij niet op. Hij bleef maar verdergaan met haar te belagen en te bedreigen, ditmaal via het internet.” De raadsman vorderde een schadevergoeding voor de ex-partner van M., haar kleindochter en partner van de kleindochter.

Buiten gezet

De aanklager vorderde een celstraf van 10 maanden en een geldboete voor M. “Belaging heeft op slachtoffers een ongelofelijke invloed. Dat beheerst hun leven elke dag. Ik til er zwaar aan dat hij zelfs niet is gestopt nadat de politie is tussen gekomen.”

Volgens de raadsman van M. wordt de zaak zwaar opgeklopt. “Tegenpartij beweert dat mijn cliënt de woning vrijwillig verlaten heeft, maar dat is niet het geval. Hij is daar manu militari buiten gezet. Ook van zijn inboedel heeft hij niets teruggekregen.”

Er werd nooit vastgesteld dat er bloed op die handdoeken zat. Het waren haar handdoeken. Hij heeft die gewoon terug gestuurd

Advocaat van beklaagde M. (81)

Geen bloed

De handdoeken die de tachtiger opstuurde, waren volgens de advocaat ook niet doordrenkt met bloed. “Het kan dat die indruk werd gegeven. Maar mijn cliënt gebruikt die handdoeken als hij aan vliegtuigbouw doet. Er werd ook nooit vastgesteld dat er echt bloed op die handdoeken zat. Het waren handdoeken van mevrouw die hij gewoon terug gestuurd heeft.” Dat M. foto’s opstuurde naar zijn ex met kruisjes op de hoofden van de kleinkinderen, had volgens de raadsman ook geen negatieve betekenis. “Hij wilde daar gewoon mee aanduiden dat het ook zijn kleinkinderen waren, omdat hij ze al die jaren mee had opgevoed.”

M. zelf sloot af. “Het is allemaal begonnen met een auto waar ik 5.000 euro voor betaald heb. Dat geld heb ik nooit terug gekregen en ik ben nu nog altijd aan het sparen voor een auto. Die kleindochter heeft alles gemanipuleerd. Ik heb zelf niets meer.” 

Vonnis volgt op 20 januari.

Lees meer