2 De beschadigde borden.
N-VA De beschadigde borden.

Verkiezingsborden Zuhal Demir beklad met Turkse leuzen en symbool Grijze Wolven: “Maar ik laat me niet intimideren”

Het was zaterdag niet prettig wakker worden voor de lokale N-VA van Maasmechelen. In heel de gemeente waren de borden van lijsttrekker voor de Kamer Zuhal Demir en haar Maasmechelse woordvoerder Andy Pieters (11e plaats Kamer) beklad. “We blijven hier rustig bij en zullen nieuwe borden plaatsen”, reageert voorzitter Jan Valgaeren. Zuhal Demir laat intussen weten zich niet te laten intimideren.

Op de borden staan onder meer swastika’s, Turkse leuzen en drie manen. Dat laatste verwijst naar de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse organisatie die gelinkt wordt aan de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). In hun ideologie behoort een Grijze Wolf tot het ‘Turkse ras’ en deze eigen identiteit is de kern van hun geloof.

Mustafa Aytar

De actie zal niet verbazen. Vrijdag nog verscheen op onze site een artikel waarin Demir uithaalde naar de sp.a omdat ze verweet dat er sympathisanten van Grijze Wolven op hun lijst staan voor het Vlaams Parlement. Ze wees daarmee naar Mustafa Aytar, die op een oude foto het teken van de Grijze Wolven maakte. Hij deed dat naar eigen zeggen als grap. “De partij gebruikt de Turkse gemeenschap als kiesvee, waarop wacht sp.a om Mustafa Aytar uit te sluiten?”, vroeg ze zich af.

Eerder verweet Demir ook de CD&V al hetzelfde in de persoon van Yasin Gül, die vervolgens uit de partij werd gezet. Gül was tot voor kort schepen voor Groen in Heusden-Zolder en moest één van de Limburgse kopstukken voor de Vlaamse verkiezingen worden.

Zuhal Demir heeft op sociale media laten weten zich niet te laten intimideren. “De Grijze Wolven willen laten voelen dat zij baas zijn in Limburg en bekladden mijn affiches. Terwijl invloed uitoefenen het best kan door zelf op een eigen lijst te gaan staan in plaats van je te verschuilen op de lijsten van traditionele partijen en zo in achterkamertjes geld te verzamelen voor je haatboodschappen. Ik laat me niet intimideren,” aldus Demir.

“Onvoorstelbaar”

“Zelfs in Maasmechelen laten de wolven hun pootafdruk achter. Onvoorstelbaar, maar we laten ons nooit intimideren”, zo laat ook Andy Pieters weten. 

De lokale N-VA-afdeling in Maasmechelen zal de bekladde affiches zo snel mogelijk vervangen. “Eerder werden onze borden ook al geviseerd en omgeduwd”, zucht Valgaeren. “Dit is natuurlijk niet fijn, maar wij weten waar we voor staan. Andere partijen hebben zwaardere problemen dan een paar beschadigde borden. Het is natuurlijk jammer dat mensen onze borden vol kladden en het kost ons extra werk. Ach ja, we blijven hier kalm bij.”

2 De beschadigde borden
N-VA De beschadigde borden

22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Janssen

    Puberaal,laf en terroristisch tegelijk is het bekladden van verkiezingsborden om door intimidatie politieke tegenstanders de mond trachten te snoeren voor hun politieke overtuiging en angst aan te jagen.Klacht wegens terreur indienen,dit mag niet onbestraft gelaten worden want de volgende stap zijn anders politieke moorden.

  • raymond van der craen

    Als Zuhal nu zich eens zou inzetten voor haar departement armoedebestrijding in plaats van altijd confrontatie op te zoeken over een Turks inwendig conflict dan zouden ze haar borden niet besmeuren. Er zijn voorbeelden genoeg van nieuwe Belgen van Turkse of Koerdische afkomst die het wel goed doen!

Lees meer