Het park in de Dorpsstraat sluit in juli. Het vernieuwde park in Messelbroek wordt duurder voor Wingenaars.
Foto Baert Het park in de Dorpsstraat sluit in juli. Het vernieuwde park in Messelbroek wordt duurder voor Wingenaars.

Afval naar nieuw containerpark brengen wordt duurder voor inwoners Tielt-Winge

Inwoners van Tielt-Winge zullen in het containerpark van Messelbroek hogere tarieven krijgen dan die ze gewend waren in het park in de Dorpsstraat. “Het algemeen comité van EcoWerf heeft de tarieven in de verschillende gemeenten besproken en is tot een gelijkvormig tarief gekomen”, zegt burgemeester Rudi Beeken (Open Vld). “Voor onze gebruikers betekent dit een prijsverhoging. Onze tarieven waren immers niet aangepast aan de index.”

“Wij hanteren een kostendekking waarbij onze inwoners 25% bijdragen aan de werkingskosten en de gemeente 75% . Om die verdeling te kunnen behouden moeten we meegaan in de prijsverhoging, anders moet de gemeente dieper in eigen zak tasten. De verwerking van bijvoorbeeld sloophout en plastic is veel duurder geworden”, zegt Beeken.

Verdubbeling

De oppositiepartijen keken bedenkelijk. “Voor sommige fracties worden de prijzen dubbel zo duur”, merkt Jo Smekens (N-VA) op. “Onze inwoners zullen naar een andere gemeente moeten rijden om hun afval aan te bieden, want wij hebben binnenkort geen park meer”, zegt Marleen De Vry (Groen). “Klopt het dat zij toegang moeten betalen tot die parken?”

“Je zal 1 euro toegang moeten betalen vanaf het dertiende bezoek dat je brengt”, verduidelijk Beeken. “Wie regelmatig gebruikmaakt van een park, draagt immers bij tot hogere kosten. Wingenaars kunnen in elf parken terecht met hun identiteitskaart. Enkel mensen die in Tielt-Winge hun tweede verblijf hebben, moeten op het gemeentehuis een speciale inkomkaart vragen. Dat geldt ook voor bedrijfsleiders die niet in onze gemeente wonen, ook al is hun kmo in Tielt-Winge gevestigd.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rozemieke Fritz

    Schande is het. Het was al zo duur in Tielt. Ga ervoor zorgen dat ik alles wegbreng nu het nog open is in Tielt, en daarna niets meer. We betalen in Tielt al bij de hoogste gemeentebelastingen van België en nog durven ze de mensen uit te melken.

  • Rudi Beeken

    Vanaf 9 juli 2019 zullen inwoners van Tielt-Winge per gewicht betalen in plaats van per aangebracht volume zoals dat vandaag het geval is. De gemeenteraad heeft de tarieven daartoe vastgesteld, rekening houdend met de aanbevelingen van EcoWerf per 1 januari 2020. De gemeente doet dat precies om een tariefverhoging in januari volgend jaar te vermijden. Wie schrijft dat onze inwoners per definitie meer zullen betalen dan vandaag het geval is, die heeft niet zo goed opgelet tijdens de gemeenteraad.

Lees meer