6
Photo News

De Block en Geens openen nieuw gesloten asielcentrum voor vrouwen

De federale ministers Maggie De Block en Koen Geens, bevoegd voor respectievelijk Asiel en Migratie en de Regie der Gebouwen, hebben vandaag in Holsbeek een nieuw gesloten asielcentrum voor maximum 50 alleenstaande vrouwen geopend. Deze vrouwen zullen worden overgeplaatst vanuit de asielcentra van Brugge en Steenokkerzeel, waar ze tot nu toe werden opgevangen. Dat creëert op beide locaties bijkomende capaciteit voor de opsluiting van uitgeprocedeerde mannen. 

De opening van het asielcentrum is onderdeel van het 'Masterplan gesloten centra’ dat de regering in mei 2017 goedkeurde. Daarin was de komst van nieuwe gesloten centra en de uitbreiding van bewonerscapaciteit in de bestaande centra voorzien. 

Het nieuwe centrum in Holsbeek kadert volgens Geens ook in een streven naar humanisering van de opvang van kwetsbare groepen, zoals alleenstaande vrouwen. Tot nog toe verbleven zij in de centra van Brugge en Steenokkerzeel, waar ook mannen worden opgevangen. Ze hadden kamers met vier slaapplaatsen of slaapzalen zonder eigen sanitaire voorzieningen ter beschikking. Het centrum in Holsbeek is een voormalig hotel, dat meer privacy en comfort biedt. Het deed in het verleden ook al een tijd dienst als open opvangcentrum.

6
Photo News

"We willen een slimme en rechtvaardige politiek voeren als het gaat om de behandeling van de asielaanvraag. Maar als na afloop van de procedure blijkt dat iemand geen asiel krijgt, moet hij of zij teruggaan na het bevel gekregen te hebben om het grondgebied te verlaten", zegt De Block. "We leggen hen steeds uit dat vrijwillige terugkeer mogelijk is, maar als zij dat naast zich neerleggen moeten ze gedwongen terugkeren. In afwachting van de uitzetting bieden we hen een goede opvang, maar we moeten er ook voor zorgen dat het voor de samenleving veilig en leefbaar blijft."

De bewonerscapaciteit van de gesloten centra zal van 479 plaatsen bij het begin van de legislatuur evolueren naar meer dan 1.100 plaatsen als alle nieuwe infrastructuur operationeel is.

6
Photo News

Protest

In de marge van de inhuldiging van het nieuwe asielcentrum protesteerden een tiental personen tegen de gedwongen opsluiting van migranten. Ze toonden slogans als ‘niemand is illegaal’ en ‘solidarité populaire controle les politiques meurtrières’. 

“Je gaat zo niet om met vluchtelingen. Ze komen immers uit gebieden waar wij goud, diamant, olie en dergelijke uit de grond halen en bommen werpen”, zegt een actievoerder. “Als deze mensen dan naar hier vluchten omdat ze daar geen kans op overleven hebben, worden ze hier opgesloten. Ik vind dat een walgelijke politiek. Bovendien gaat het hier om vrouwen. We zijn bijzonder gechoqueerd dat men vrouwen opsluit.” 

6
Photo News
6
BELGAONTHESPOT
6
Vertommen

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jasmine Vinck

    Ik ben geen fan van het migratiebeleid. Dat hier in België gevoerd wordt. Maar nu geef ik Elsie Duppont gelijk. Moeten de vrouwen weer boeten. Omdat de meeste mannen die hier asiel aanvragen. Zich niet kunnen gedragen. Dus die vrouwen worden nu opgesloten. Wat ik zie als een vorm van "Sharia Law". Waar ik zéér tegen ben. Welcome to Eurabia )-:

  • Frans Peeters

    Net voor verkiezingen een tandje bijsteken om het 5 jaar wanbeleid te verdoezelen

Lees meer