4 Door de storm van een paar weken geleden zijn er asbestplaten losgekomen aan de pastorij van de gemeente.
Vertommen Door de storm van een paar weken geleden zijn er asbestplaten losgekomen aan de pastorij van de gemeente.

Heisa door paaseierenworp vlak bij ‘asbestplein’: “Laat ons van Holsbeek geen Fukushima maken”

Discussie over locatie paaseierenworp nadat mogelijks asbest werd ontdekt aan oude pastorij

Door de storm van een maand geleden zijn er asbestplaten losgekomen aan de pastorij. De gemeente Holsbeek heeft daarna op die plek het gras afgereden, tegen het advies van de preventieadviseur in. Daardoor zijn er mogelijks asbestdeeltjes vrijgekomen. Achille Claes van oppositiepartij Holsbeek Beweegt is woedend: “En op die plaats, vlak tegenover een kinderdagverblijf nota bene, gaan ze zondagochtend paaseieren uitwerpen.” Waarnemend burgemeester Rudy Janssens (CD&V) nuanceert. “Laat ons van Holsbeek geen Fukushima maken. De paaseierenworp vindt 50 meter verder plaats en gaat dus gewoon door.”

Op dinsdag 19 maart, even na het stevige stormweer, liet de preventieadviseur van de gemeente Holsbeek weten dat de golfplaten op het bijgebouw van de pastorij in erg slechte staat zijn. “Het asbestcementdak van dat bijgebouw, de berging/garage, die vele jaren blootgesteld staat aan de invloeden van weer, wind en aan temperatuurwisselingen zijn aan het oppervlak fel verweerd. In die mate dat ze verpulveren. Ten gevolge hiervan is erosie en beschadigingen aan de golfplaten ontstaan en kunnen bijvoorbeeld asbestvezels vrijkomen die via het regenwater en de afdruipzones op de grond terecht komen. Er zijn namelijk geen goten die ze afvoeren met regenwater. De vezels kunnen zich in de omgeving op en in de bodem ophopen tot hoge concrentaties. Bij maaiwerkzaamheden en de luchtcirculatie kunnen de vezels opwaaien, zich verspreiden en kunnen ze ingeademd worden door de gemeentearbeiders en personen die in de buurt komen”, zo klinkt het in het begin van de mail. Maar de raad van de preventieadviseur gaat veel verder dan dat.

4 De bewuste asbestplaten aan de pastorij in Holsbeek.
Vertommen De bewuste asbestplaten aan de pastorij in Holsbeek.

Ik vraag mij echt af waarom er na dat bericht van de preventieadviseur nog gras is afgereden? Hoe kan het dat het gemeentepersoneel, onbeschermd, deze rotzooi moet opruimen? Wetende dat kinderdagverblijf De Sterrekes aan de andere kant van de straat ligt en dat er hier zondagochtend een paaseierenworp gepland staat, kan je het college toch enkel maar schuldig verzuim, laksheid en nalatigheid verwijten

Achille Claes

“De concentratie van vezels in de lucht is hier niet gekend. Op de grond werden deeltjes van de golfplaten opgemerkt. Je mag er van uitgaan dat wanneer men het gras maait de deeltjes worden vermalen en vezels zich verspreiden. Wetende dat het inademen van asbestvezels kankerverwekkend is en jullie werknemers hieraan kunnen worden blootgesteld, dienen er onmiddellijk maatregelen genomen te worden. Ik adviseer om geen maaiwerken toe te laten in afwachting van verwijdering door een erkend verwijderaar en het betreden van de zone rondom te signaleren en af te sluiten voor betreding”, zo staat in de interne mail.

Kinderdagverblijf De Sterrekes

Een week later maaiden de gemeentearbeiders van de gemeente toch het gras aan de pastorie Dit tot grote woede van Achille Claes van oppositiepartij Holsbeek Beweegt. “Ik vraag mij echt af waarom er na dat bericht van de preventieadviseur nog gras is afgereden? Hoe kan het dat het gemeentepersoneel, onbeschermd, deze rotzooi moet opruimen? Wetende dat kinderdagverblijf De Sterrekes aan de andere kant van de straat ligt en dat er hier zondagochtend een paaseierenworp gepland staat, kan je het college toch enkel maar schuldig verzuim, laksheid en nalatigheid verwijten. Ik hoop dan ook dat ze toch een andere plek zoeken voor die paaseierenworp. Je zou je kind toch niet in aanraking willen laten komen met kankerverwekkende stoffen?”, meent Claes.

4 Achille Claes (Holsbeek Beweegt)
Vertommen Achille Claes (Holsbeek Beweegt)

Ik kan toch moeilijk heel Holsbeek laten ontruimen voor een garage die op privédomein staat. Alles moet in zijn proportie gezien worden en dit is van een mug een olifant maken

Rudy Janssens

Waarnemend burgemeester Rudy Janssens (CD&V) sust. “Wij willen geen paniek veroorzaken. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de golfplaten. In tussentijd hebben wij een veiligheidszone ingesteld, zoals het hoort. Maar laat ons eerlijk zijn, dit lijkt mij geen gevaar te zijn voor de volksgezondheid. Dus gaat de paaseierenworp van zondag gewoon door. Het afdak waar een probleem is, is aan de noordzijde van de pastorij. De paaseierenworp is 50 meter verder en er staat zelfs nog een gebouw tussen. Ik kan toch moeilijk heel Holsbeek laten ontruimen voor een garage die op privédomein staat. Alles moet in zijn proportie gezien worden en dit is van een mug een olifant maken”, vindt Janssens.

4 Waarnemend burgemeester Rudy Janssens (CD&V). Hier aan het herdenkingsmonument van oud-strijders.
Vertommen Waarnemend burgemeester Rudy Janssens (CD&V). Hier aan het herdenkingsmonument van oud-strijders.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Het nu vergelijken met Fukushima is wel wat overdreven. Maar dat doen de politiekers graag. Grote woorden gebruiken.

  • van roy jozef

    ze moesten hem zijn sjerp afnemen en uit de politiek gooien, als hij zijn gemeentearbeiders in gevaar bracht, samen met zijn schepen van openbare werken. duidelijk negeren van een gezondheidsmaatregel.

Lees meer