Installatie aan Hal 5 moet nuance brengen in het debat over duur wonen in Leuven: “Het verhaal is complexer dan men vaak denkt”

De stad Leuven en Stad en Architectuur hebben een interactieve installatie geplaatst aan Hal 5. Thema van dienst is wonen in Leuven. “Via de installatie ontdek je alles over wonen in Leuven. Ja, de prijzen zijn hoog, maar het is een complex verhaal dat enige nuance verdient”, zegt schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen).

De meest recente cijfers over wonen in Leuven (2017, nvdr) kan je ontdekken aan Hal 5.
Vertommen De meest recente cijfers over wonen in Leuven (2017, nvdr) kan je ontdekken aan Hal 5.

Leuven wordt vaak genoemd als duurste centrumstad van Vlaanderen als het over de prijzen van woningen en appartementen gaat. Wat betreft appartementen klopt dat verhaal niet meer, want ondertussen worden de duurste appartementen niet langer in Leuven verkocht. Dat wil echter niet zeggen dat appartementen in Leuven goedkoop zijn en wat betreft huizen is Leuven nog steeds koploper, met enige voorsprong op de rest van Vlaanderen. Het stadsbestuur ontkent de problematiek van duur wonen niet, maar wil wel enige nuance in het debat brengen. Om die nuance duidelijk te maken aan de burger staat er sinds maandag een interactieve installatie aan Hal 5 in Kessel-Lo. Via verschillende schermen kom je alles te weten over de meest recente woondata die dateren uit 2017.

We beseffen als stadsbestuur dat er werk aan de winkel is, maar we willen ook enige nuance in het debat brengen via deze installatie

Schepen Lies Corneillie (Groen)

“We organiseren dit project samen met Stad en Architectuur vzw. In een notendop presenteren we alle relevante informatie over wonen in Leuven. Dat gaat van de prijzen op de gewone markt tot de nood aan sociale woningen”, aldus schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen). “We beseffen als stadsbestuur dat er werk aan de winkel is, maar we willen ook enige nuance in het debat brengen via deze installatie. De situatie is complexer dan vaak wordt gedacht. De prijzen staan bijvoorbeeld in verhouding met de gezinsinkomens en die liggen behoorlijk hoog in Leuven.”

Dure privémarkt

De installatie leert ons bijvoorbeeld dat meer dan 90 procent van de mensen die leven van een leefloon niet beschikt over een sociale woning in Leuven. Of met andere woorden: zij moeten onderdak zoeken op de dure privémarkt, soms met huurprijzen die boven de 600 euro per maand uitstijgen. Niets nieuw onder de zon, maar het toont wel nogmaals aan dat het stadsbestuur voor een grote uitdaging staat de komende jaren. “We beseffen dat en we werken er hard aan”, zegt schepen Corneillie. “We moeten meer sociale woningen bouwen en we moeten ook inzetten op andere woonvormen. We doen dat al, maar we moeten dat nog meer doen in de toekomst.”

De installatie blijft nog een week staan aan Hal 5 en verhuist vervolgens naar de Sportoase. Daarna komen de zes interactieve schermen ook in het Sluispark te staan.” Meer info: www.stadenarchitectuur.be

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer