Ondanks de bewakingscamera bleven sluikstorters massaal hun afval achterlaten aan de glasbollen in de Pleinstraat.
Foto Vertommen Ondanks de bewakingscamera bleven sluikstorters massaal hun afval achterlaten aan de glasbollen in de Pleinstraat.

Ondergrondse container moet sluikstorters ontmoedigen

ONDANKS CAMERA BLEVEN MENSEN AFVAL ACHTERLATEN AAN GLASBOLLEN PLEINSTRAAT

Ondanks een bewakingscamera blijven de glasbollen langs de drukke Pleinstraat het geliefkoosde terrein van sluikstorters. Er komt nu een nieuwe, ondergrondse glascontainer. Op die manier hoopt de gemeente sluikstorters eindelijk een halt toe te roepen.

"Bij het ledigen van de glasbollen is een bewakingscamera beschadigd geraakt. Ecowerf zal er nu ondergrondse glascontainers én een nieuwe camera plaatsen. Bovengronds is er enkel een zuiltje met een opening om het glas in te gooien. Zo hopen we ook het sluikstorten wat te beperken", vertelt burgemeester Hans Eyssen (CD&V). De locatie langs de Pleinstraat leek de laatste jaren dan ook eerder op een groot stort dan op een plek waar je glas kon deponeren.

Sensibiliseren

"Ik merk dat het heel moeilijk is om mensen te sensibiliseren. Ze leven enkel nog voor zichzelf en dat vind ik heel erg. Het is een beetje het imago van deze tijd geworden", klonk het indertijd bij Rudy Janssens, schepen van Openbare Werken. "De politie patrouilleert elke dag in de buurt en zij controleren dagelijks wat er van rommel aan de Pleinstraat ligt. Als alle sluikstorters niet zo aan zichzelf zouden denken, zouden zij de gemeenschap ook geen handenvol geld kosten", vertelde Janssens eerder.


Het merendeel van de sluikstorters doet zijn ding overigens ook gewoon overdag. Ze hebbens zelfs geen gêne meer. Het merendeel van de betrapten is niet van Holsbeek, maar komt speciaal tot Holsbeek om hun rommel achter te laten. De overtreders riskeren telkens een GAS-boete van minstens 75 euro. Blijft het bij een GAS-boete, kan de gemeente wel nog een schuldvordering opsturen voor de kosten van het opruimwerk en die kunnen al gauw oplopen tot enkele honderden euro's.


Wie zo'n sluikstorter op heterdaad kan betrappen, mag steeds contact opnemen met het wijkcommissariaat in Holsbeek via 016/62.95.13 of wijkholsbeek@pzlubbeek.be.

Lees meer