2 Kredietmakelaar Kris B. uit Rotselaar zit momenteel in de cel.
Vertommen Kredietmakelaar Kris B. uit Rotselaar zit momenteel in de cel.

Tientallen slachtoffers zijn huis kwijt: louche kredietmakelaar zit in de cel

Verschillende huiszoekingen in grote oplichtingszaak

Het was een kwestie van tijd vooraleer het gerecht zou binnenvallen bij de schimmige kredietmakelaar Kris B. (55) uit Rotselaar. De man werd dinsdagochtend bij het krieken van de dag uit zijn bed gelicht. Speurders vielen ook binnen bij notaris Jan D. uit Werchter. Tientallen mensen werden opgelicht en verkochten voor een appel en een ei hun huis aan B.

Speurders vielen dinsdagochtend binnen op vier adressen. Spilfiguur Kris B. uit Rotselaar werd opgepakt, net als zijn kompaan notaris Jan D. uit Werchter. Het gerecht hield ook een huiszoeking bij twee medewerkers van B. in Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas. Allen werden ze woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. B. wordt verdacht aan het hoofd te staan van een criminele organisatie en wordt verder aangeklaagd voor grootschalige oplichting. De Leuvense onderzoeksrechter verlengde zijn aanhouding. B. verschijnt vrijdag voor de raadkamer. De drie anderen werden, na een nachtje cel, vrijgelaten. De notaris wordt beschuldigd van oplichting. De twee medewerkers van B. uit het Waasland worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. 

“Men verklaart dat hun werkwijze binnen de wettelijke omkadering is gebeurd”, reageert parketwoordvoerster Sarah Callewaert. “Men geeft alleszins niet toe in de fout te zijn gegaan. Voorlopig hebben wij weet van een tiental slachtoffers, maar het is plausibel dat er nog veel meer zijn.” Concreet gaat het om gedupeerden die opgelicht zijn door de kredietmakelaar en consoorten. Allemaal kregen ze B. over de vloer toen ze op een van zijn vele kredietsites de kortste weg naar geld probeerden te zoeken omdat ze in financiële problemen zaten. B., met kantoren in Schaarbeek, Charleroi en Luik kwam altijd met dezelfde oplossing. “Er zit niets anders op dan uw huis te verkopen aan mij.” Met de gedachte dat het om een tijdelijke verkoop ging, zeulde hij iedereen mee naar zijn bevriende notaris in Werchter om de akte in orde te brengen. Daarbij zou diezelfde notaris een oogje hebben toegeknepen toen alles werd getekend.

Stopt niet

 Zelfs toen recent de malafide praktijken aan het licht kwamen, bleef B. lustig verder doen. “Ik heb vastgesteld dat tussen 19 januari en 19 april er nog 17 bijkomende gezinnen slachtoffer zijn geworden van de praktijken van Immovite. Ze speelden allemaal hun huis kwijt. Ondertussen werden er nog eens drie huizen verkocht door Immovite”, reageert Eric Van Hauwermeiren, advocaat van de burgerlijke partijen. “De firma heeft eind 2017 een bedrag van 8,3 miljoen euro onroerend goed in balans staan. Dat betekent dat er allicht honderd of meer slachtoffers zijn. Bij mij zijn er ondertussen 19 gedupeerden bekend. De meesten durven zelfs niet met hun verhaal naar buiten komen.”

“Het is ongelooflijk hoe die mannen te werk gaan. Vergelijk het met drugsdealers die zakken cocaïne in het midden van de stad uit een vrachtwagen smijten en daarmee weg komen. Het zijn echte gangsterpraktijken waarbij telkens diezelfde notaris in beeld komt. Slachtoffers in Oost-Vlaanderen werden zogezegd in een taxi gezet op weg naar die notaris in Werchter, maar eigenlijk was het een aftandse Mercedes waarin ook een mannetje van B. zat. Die vertelde dan honderduit tegen die goedgelovige mensen hoe fantastisch B. niet was en dat ze er goed aan deden met hem in zee te gaan.” De Leuvens raadkamer beslist vrijdag of B. blijft aangehouden.

2 De riante woning van Kris B. in Rotselaar.
Vertommen De riante woning van Kris B. in Rotselaar.

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Vaelen

    Hoe kan je een verkoop tijdelijk maken? Eerst iets verkopen dat naderhand vanzelf terug van jou wordt? Dan noemt men dat verhuren, niet verkopen. Een verkoop is toch altijd definitief?

  • Ann Verschueren

    Een verkoopakte wordt voorgelezen met het doel te ondertekenen wat er in staat. Als je bepaalde clausules niet begrijpt, vraag dan toch uitleg. We leven toch niet meer in de tijd van meneer de notaris, meneer de doktoor aan wie je niets durfde vragen Je kan ook zelf je eigen notaris meenemen.

Lees meer