2 IBO De Boomgaard won vorig jaar nog De Gouden Kinderschoen, een eretitel van de VVSG. Nu kampen ze met personeelsgebrek waardoor het filiaal op De Geite tijdens de zomer misschien dicht blijft.
Sam Vanacker IBO De Boomgaard won vorig jaar nog De Gouden Kinderschoen, een eretitel van de VVSG. Nu kampen ze met personeelsgebrek waardoor het filiaal op De Geite tijdens de zomer misschien dicht blijft.

Gebrek aan kindbegeleiders bedreigt zomerwerking IBO De Boomgaard op De Geite

Het Hoogleedse gemeentebestuur trekt aan de alarmbel. Al maanden zijn ze op zoek naar bijkomende kindbegeleiders voor IBO De Boomgaard, de buitenschoolse opvang met filialen in Hooglede, Gits en op Sint-Jozef/De Geite. Maar de reacties op de vacatures blijven uit waardoor het gemeentebestuur vreest dat ze tijdens de zomervakantie de opvang op Sint-Jozef zullen moeten sluiten. “We garanderen wel dat ieder kind dat op tijd ingeschreven wordt, een plaatsje krijgt in de filialen in Hooglede of Gits”, aldus schepen van Kinderopvang Julie Misplon (Allen 8830).

Uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijken de Vlaamse gemeenten op zoek te zijn naar minstens 500 kinderbegeleiders voor kinderopvang. Zeker in Hooglede blijkt de problematiek bijzonder prangend. Het gemeentebestuur is op zoek naar niet minder dan zeven kindbegeleiders voor hun buitenschoolse kinderopvang IBO De Boomgaard. “De vacature staat ondertussen al drie maanden open, maar er heeft nog zo goed als niemand gesolliciteerd”, vertelt schepen Misplon. “De arbeidsvoorwaarden zijn nochtans zeer gunstig. Zo mogen de kindbegeleiders bijvoorbeeld hun eigen kinderen meebrengen naar de opvang, krijgen ze maaltijdcheques, is er de mogelijkheid om bijkomende uren te presteren en mogen ze tijdens de zomervakantie drie weken verlof nemen. Maar de reacties blijven uit. Gelijktijdig zijn er ook enkele mensen uitgevallen door ziekte.”

We zijn dringend op zoek naar zeven kindbegeleiders.
De vacature staat al drie maanden open, maar er heeft
zo goed als niemand gesolliciteerd. De arbeidsvoorwaarden
zijn nochtans zeer gunstig

Julie Misplon

Tot op dit moment heeft de gemeente te weinig personeel om tijdens de komende zomervakantie de drie filialen van IBO De Boomgaard, in Hooglede, Gits en op Sint-Jozef/De Geite, te bemannen. Daarom dokterden ze nu al een plan B uit. “Door het grote personeelstekort zijn we genoodzaakt om een tijdelijke oplossing te zoeken voor de zomerwerking. Het uitgangspunt is dat we kwalitatieve opvang willen garanderen”, zegt de schepen. “Het is de bedoeling de twee grootste en meest centrale locaties van De Boomgaard open te houden: het filiaal in Hooglede, met een capaciteit van 58 kinderen maar waar dat aantal nog opgetrokken kan worden, en de opvang in Gits, waar 60 kinderen terechtkunnen. Hierbij garanderen we dat elk kind dat tijdig ingeschreven wordt een plaatsje zal krijgen op een van deze twee plekken. Het filiaal op St. Jozef, goed voor een capaciteit van 42 kinderen, zou dicht blijven. Voor ouders van De Geite met vervoersproblemen richting Hooglede of Gits willen we proberen vervoer te voorzien. We gaan hiervoor op zoek naar vrijwilligers.”

2 Schepen Julie Misplon
Joke Couvreur Schepen Julie Misplon

Hoewel de schepen realistisch is, hoopt ze toch dat plan B straks alsnog in de koelkast kan en dat er toch opvang zal zijn op de drie locaties van De Boomgaard. “Als we voldoende personeel vinden, en er voldoende bezetting is, zullen we IBO De Boomgaard St. Jozef wel degelijk open houden. Een beslissing hierover nemen we na het afsluiten van de inschrijvingen. Die starten op maandag 20 mei en worden afgesloten op 17 juni.” Tot slot benadrukt schepen Misplon dat de werking van De Boomgaard St. Jozef/De Geite enkel tijdens de zomervakantie in het gedrang is. “In die periode moeten we ook nog rekening houden met het recht op verlof van de kindbegeleiders zelf. In de kleine vakanties is dit niet het geval”, besluit ze.

Voor meer info inzake de functiebeschrijving en de arbeidsvoorwaarden kan u terecht bij nancy.huyghe@hooglede.be of via 051/23.13.96. Sollicitaties dienen schriftelijk gericht aan ‘college van burgemeester en schepenen’, Marktplaats 1 in 8830 Hooglede of per mail tegen leesbevestiging aan nancy.huyghe@hooglede.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer