Bij heel wat rioolputjes in Vlaanderen kan je de boodschap 'Hier begint de zee. Niets ingooien aub’ terugvinden
RV Bij heel wat rioolputjes in Vlaanderen kan je de boodschap 'Hier begint de zee. Niets ingooien aub’ terugvinden

Rioolputjes krijgen slogan: ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’

‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’. Die boodschap vind je voortaan naast verschillende rioolputjes in Hooglede-Gits. Het gaat om een actie van het gemeentebestuur in het kader van de jaarlijkse zwerfvuilactie in het najaar.

Afgelopen zaterdag ging schepen Julie Misplon (Allen 8830) op pad met een spuitbus en een sjabloon. Onder andere aan sporthal Ogierlande werd de boodschap ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’ aangebracht. Die boodschap kadert binnen een campagne van intercommunale Intradura en Mooimakers om de vervuiling van waterlopen via rioolputjes tegen te gaan. Veel mensen denken dat het water in de rioolputjes via het riool naar een waterzuiveringsstation gevoerd wordt, maar door de vernieuwing van de rioleringen is dat niet meer het geval. Het regenwater dat in de straatroosters vloeit, loopt vaak rechtstreeks terug naar de natuur. 

Zwerfvuilactie

Tegelijk trokken zaterdag verschillende verenigingen de baan op om zwerfvuil op te ruimen voor de jaarlijkse najaarszwerfvuilactie. Alle vrijwilligers werden na afloop van de actie getrakteerd op soep met boterhammen in de sporthal. “Ondertussen is duidelijk dat sluikstorten een blijvende doorn in het oog van de burger is”, zegt schepen Julie Misplon. “Als gemeente zetten we daarom in op drie domeinen. Eerst proberen we zwerfvuil te voorkomen. Daarom hebben we onlangs de Statiegeldalliantie ondertekend. Ten tweede sensibiliseren we de burger en ten derde bestraffen we ook vervuilers. Samen met MIROM zetten we daarbij camera’s in.”

De rioolputjescampagne heeft al in heel wat steden en gemeenten navolging gekregen. “Veel rokers zien een weggegooide sigarettenpeuk als iets onschuldigs. Deze boodschap moet duidelijk maken dat zelfs één peuk niet thuishoort op het openbaar domein. Sigarettenpeuken worden pas na twee jaar door de natuur verteerd. Ze komen dus wel degelijk terecht in zee, waar ze schade berokkenen aan planten en dieren.”

Nog dit: de verf die gebruikt werd voor het aanbrengen van de boodschap is niet-permanente krijtverf, die na zes maanden vanzelf zal verdwenen zijn.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer