3 Een beeld van de ravage binnen.
Toon Verheijen Een beeld van de ravage binnen.

"Alsof er een bom is ontploft"

KORTSLUITING WELLICHT OORZAAK VERWOESTENDE BRAND IN CAFÉ KOKOMO CITY

Café Kokomo City is vrijdagochtend vroeg uitgebrand. Het café zal voor lange tijd niet meer opengaan. De oorzaak ligt wellicht bij een korsluiting op de bovenverdieping. De drie uitbaters moesten even slikken toen ze later op de dag het pand konden betreden. "We wilden eerst snel heropbouwen, maar al snel werd duidelijk dat dat geen optie is. Het lijkt het einde. Maar de massale steunbetuigingen maken ons duidelijk: Kokomo moet blijven bestaan."

De hulpdiensten zijn even over 5 uur opgetrommeld voor een hevige brand bij Kokomo City. Al snel sloegen de vlammen door het dak. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar aanpalende gebouwen.


De ravage is enorm. De slag kwam hard aan toen uitbaters Tom Verlinden, Gregg Jorissen en Bart van de Mosselaar het pand mochten betreden. "Het is héél serieus", reageert Tom Verlinden, ook namens zijn collega's. "Het is één grote en complete ravage. Beneden kun je nog een béétje zien dat het ooit een café geweest is, maar van de bovenverdieping schiet nagenoeg niets over. Het dak is volledig verdwenen. Als je op de bovenverdieping staat, is het net of daar een gigantische bom is ontploft. Vooral dat deed pijn. We hebben de voorbije maanden best wel wat geïnvesteerd in het pand. We hadden nog zoveel plannen met die bovenverdieping (soort van feestzaaltje, red.). Dan weet je: hier eindigt alles. Kruis erover en nadenken over de toekomst. We willen wel de brandweer danken. Die heeft echt wel alles gedaan om toch zoveel mogelijk te redden."

3 Van het dak blijft niks meer over.
Vanderveken Van het dak blijft niks meer over.

Zekeringkast

De vermoedelijk oorzaak is een kortsluiting ergens in de buurt van de zekeringkast op de bovenverdieping. "Maar daar gaan wij geen uitlatingen over doen. We laten dat aan de experten over. Het gebouw zal nagenoeg volledig gestript moeten worden", vermoedt Tom Verlinden. "Jammer, want na bijna twee jaar hadden we eindelijk gevoel dat we stonden waar we wilden staan. Voornamelijk in de weekends dé 'place to be' zijn voor de jeugd. Dat leek echt goed aan te slaan."


Het was juli 2015 toen vijf jonge gasten, de huidige drie aangevuld met Nick Jorissen en Perry van de Mosselaar, Kokomo City opgestart hebben. Het werd al snel een succesverhaal. Ook Highstreet werd nadien (gedeeltelijk) ingepalmd (en wordt ondertussen door Nick Jorissen alleen uitgebaat, red). Talloze bekende namen uit de dj-wereld kwamen in Kokomo op bezoek.

3 Rook ontsnapt uit het dak van het café.
Toon Verheijen Rook ontsnapt uit het dak van het café.

Toekomst

De uitbaters blijven niet bij de pakken zitten. "Toen we het nieuws heel vroeg vernamen, dachten we eigenlijk meteen: 'dit is het einde'. We zullen maar op zoek gaan naar een nieuwe job", vertelt Tom Verlinden. "Maar dan krijg je al snel een massa steunbetuigingen en dan besef je: jongens, we hebben in relatief korte tijd naam gemaakt. We kunnen en mogen onze klanten niet in de kou laten staan. We hebben nog onze Full Moon-party's die we in Highstreet organiseerden. We hopen dat we de bvba kunnen doen overleven. We willen dat de naam Kokomo blijft bestaan. Misschien in de vorm van een evenement op locatie of op een andere locatie ergens in de stad. Ik hoop dat we daar snel duidelijkheid over hebben. Eén ding is zeker: Kokomo moet en zal blijven bestaan."

Sterkte

Er kwam ook een steunbetuiging van de brandweer van Hoogstraten zelf. "Vandaag hebben we een oproep gekregen die we liever nooit hadden gekregen: brand in Kokomo City Hoogstraten.Vanwege het hele korps: veel sterkte jongens!"

Lees meer