Het aantal openstaande vacatures in de maand maart van de voorbije jaren.
Voka Kempen-Mechelen Het aantal openstaande vacatures in de maand maart van de voorbije jaren.

2.364 openstaande vacatures in arrondissement Turnhout: ruim dubbel zoveel als in 2010

In het arrondissement Turnhout staan momenteel 2.364 jobs open bij VDAB. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als de 1.092 openstaande vacatures in 2010. Om de jobs sneller ingevuld te krijgen, bepleit werkgeversorganisatie Voka een loonsverhoging van 100 euro netto per maand voor wie aan de slag gaat in een job met een loon lager dan 2.500 euro bruto. 

In de regio Mechelen-Kempen staan momenteel 4.950 jobs open. Dat is een absoluut record en een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden. In het arrondissement Mechelen gaat het om 2.586 openstaande vacatures, tegenover 1.092 in 2010. “Voor het arrondissement Turnhout gaat het om 2.364 nog niet ingevulde jobs, in vergelijking met 1.092 in 2010. Dat blijkt uit een analyse van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, op basis van statistieken van VDAB. De cijfers geven de situatie eind maart 2019 weer. Het gaat om officiële cijfers van de VDAB”, klinkt het bij Voka.

100 euro extra

De vele openstaande vacatures zijn slecht nieuws voor de bedrijven. Wanneer jobs niet ingevuld geraken, kunnen bedrijven niet groeien. Werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen pakt daarom uit met concrete voorstellen om meer mensen aan de slag te krijgen. “Het verschil tussen thuiszitten en werken moet groter worden. Ons voorstel: 100 euro netto per maand erbij voor de mensen die aan de slag gaan en minder dan 2.500 euro bruto verdienen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van VOKA Mechelen-Kempen. “De focus moet liggen op de grote groep inactieven. Het gaat om mensen die aan de zijlijn staan: mensen met een leefloon, met een ziekte of beperking, mensen die gewoon geen werk zoeken… In heel Vlaanderen gaat het om 1,3 miljoen mensen.”

Niet alleen cv

Bedrijven moeten volgens Voka ook anders rekruteren. “Met ons project Welt helpen we hen daarmee. Elk jaar inspireren we 60 nieuwe bedrijven om niet enkel naar het cv, maar ook naar goesting en talent te kijken van kandidaat-werknemers.

Voka Kempen-Mechelen heeft de voorstellen opgenomen in een memorandum voor de volgende Vlaamse en federale regeringen. “Onze voorstellen doen we in naam van de 2.800 ledenbedrijven die we hebben. Zij schreeuwen om arbeidskrachten. In onze bevraging, in het najaar van 2018, gaf één op de twee bedrijven al aan dat ze een groeivertraging verwachten omdat ze de vacatures niet krijgen ingevuld”, besluit Laveren.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leopold Vanhoof

    100 euro netto per maand erbij voor de mensen die aan de slag gaan en minder dan 2.500 euro bruto verdienen”, zegt Tom Laveren. En de mensen die nu al werken aan 'n lager loon dan 2.500 laat je maar in de kou staan? Schaf toch al die subsidies en tegemoetkomingen voor de verschillende categorieën af, want dat dient tot niets en kost veel geld.

  • Lia Schuijt

    Alleen jonge mensen worden uitgenodigd (jonger dan 25 MET ervaring). Als oudere kom je er niet eens bij. Invullen moet een makkie zijn met zoveel klaplopers die thuis zitten. Wanneer wordt dat stel eens hergekeurd? OCMW ers die niets kunnen maar wel bij een beenhouwer werken bv. Ligt dat hele OCMW opnieuw door. En verplicht werklozen te gaan werken al gaan ze maar vuil rapen langs de weg.

Lees meer