4 Steve Schrijvers en Leen Delcroix tussen de aardbeien.
Peter Vanderveken Steve Schrijvers en Leen Delcroix tussen de aardbeien.

Aardbeienbedrijf Schrijvers denkt aan uitbreiding van wijngaard (want ja, dat doen ze ook)

Het aardbeienbedrijf van Steve Schrijvers en Leen Delcroix is een van de vier bedrijven die de stad extra in de kijker zet tijdens de week van de korte keten waar het voor de eerste keer aan deelneemt. Aardbeien zijn hét product van Hoogstraten, maar samen met Charis Kamoen en haar man Paul Depauw hebben ze ook de enige wijngaard van Hoogstraten. “En we spelen met het idee uit te breiden”, aldus Steve Schrijvers.

De stad Hoogstraten neemt dit jaar voor het eerst deel aan de ‘Week van de Korte Keten’. Lokale producten en hun producenten worden tijdens die week centraal gezet. Sterkstokers Distilleries, Coöperatie Hoogstraten, Chocoladehuis Hoogstraten en Aardbeienbedrijf Schrijvers zijn de vier deelnemende bedrijven. Een delegatie van de stad en van inwoners kwam zondag een kijkje nemen in het bedrijf. Bezoekers kregen door een praatgrage Steve Schrijvers vakkundig de uitleg over het hoe en waarom van telen van aardbeien op hoogte, waarom er hommels gebruikt worden. Af en toe doorspekt van de nodige dosis humor. 

Oogststraten

“Het is voor onze inwoners en iedereen daarbuiten de ideale gelegenheid om kennis te maken met het brede aanbod in Hoogstraten, maar vooral ook om te zien hoeveel werk er eigenlijk kruipt in bijvoorbeeld het telen van aardbeien”, zegt schepen Katrien Brosens (Hoogstraten Leeft). “We zetten ons als stad overigens niet alleen deze week in. We lanceerden eerder ook al ons platform ‘Oogststraten’ waarbij we ons voedselsysteem vooral lokaal al willen verduurzamen.”

4 Steve op de tractor tussen de wijnstokken.
Repro Wijndomein Hoogstraten Steve op de tractor tussen de wijnstokken.

De wijngaard van Steve Schrijvers, Leen Delcroix, Charis Kamoen en Paul Depauw doet het overigens ook goed. Het eerste verkoopjaar leverde 700 flessen op. Dit jaar is het al het dubbele. De vorige lading flessen was in een mum van tijd de deur uit. “We hebben bewust wel gekozen voor een schimmelvrij ras”, vertelt Steve. “Dat werkt toch net iets gemakkelijker. De vorige hete zomer was wel net iets té goed waardoor de druiven te zoet werden. We gaan nu de verkoop afwachten, maar zitten toch al wel met uitbreidingsplannen in ons hoofd. De ruimte is er in elk geval, maar meer planten zetten betekent ook meer ketels en dergelijke. Uitbreiden is dus niet meteen meer winst maken (lacht).”

4 De teelt buiten. De dozen rechts onderaan zijn de hommels die ingezet worden voor de bestuiving.
Peter Vanderveken De teelt buiten. De dozen rechts onderaan zijn de hommels die ingezet worden voor de bestuiving.
4 Een indrukwekkend zicht vanop de grond. Het rode goud van Hoogstraten begint stilaan te rijpen.
Peter Vanderveken Een indrukwekkend zicht vanop de grond. Het rode goud van Hoogstraten begint stilaan te rijpen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer