Peter Vanderveken

Barbara Cloet wordt nieuwe korpsoverste van politie Brasschaat en verlaat Noorderkempen

Barbara Cloet (40) verlaat na net geen vier jaar de politiezone Noorderkempen en gaat voor een nieuwe uitdaging als korpsoverste in Brasschaat. Terug naar de heimat, want ze woont in Brasschaat en werkte een tijdlang in de politiezone Schoten.

Barbara Cloet werd in het najaar van 2015 korpsoverste in de politiezone Noorderkempen (Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas) nadat ze haar carrière was gestart als commissaris in het Brusselse en toen aan de slag was in de politiezone Schoten. Nu neemt haar carrière alweer een nieuwe wending met de verhuis naar Brasschaat. Ze volgt er Bart Van Cleuvenbergen op die op pensioen gaat. “Het is een beetje thuiskomen”, lacht Barbara Cloet. “Maar het is vooral het project van de schaalvergroting waar Brasschaat mee bezig, dat ik graag van in het begin mee zou maken. Het is een evolutie die je overal in het politielandschap wel een beetje ziet. Kleinere zones komen meer en meer in moeilijkheden door het toenemende takenpakket waardoor de basis politiezorg dikwijls in het gedrang komt. Waar het verhaal naartoe gaat in Brasschaat weten we nog niet. Er is al een verregaande samenwerking met Schoten, maar er grenzen nog zones aan. Het wordt alleszins een boeiend verhaal.”

Opdrachtenbrief

Barbara Cloet kijkt uit naar haar ‘nieuwe’ functie, maar zal ook de zone Noorderkempen missen. “Als je als korpschef start, moet je een  opdrachtenbrief voorstellen en die hebben we eigenlijk afgewerkt”, vertelt Barbara. “De samenwerking met de Nederlandse politie hebben we terug opgestart, we hebben een lokaal informatiekruispunt uitgebouwd, de interne communicatie is op punt gezet, het kader is uitgebreid met elf mensen en ons ANPR-camera wordt ook verder uitgerold. Maar als ik hier deze zomer de deur achter mij dichttrek, zal ik het toch wel missen. Het zijn hier echt wel fijne collega’s. Ik zal de zone een warm hart blijven toedragen.”

Uitdaging

De politiezone Noorderkempen is met drie gevangenissen en een centrum voor illegalen een bijzondere zone. “Ik zal ook nooit de grote gevangenisopstand vergeten in Merksplas. Toen ik via de telefoon hoorde ‘het loopt hier uit de hand’, wist ik dat het serieus was”, vertelt Barbara Cloet. “Dat veldwerk, daar hou ik altijd nog wel een beetje van. Ik heb ook altijd geprobeerd om de voeling te behouden door mee wachtdiensten te doen,  mee op patrouille te gaan of deel te nemen aan een actie. Ik ga het ook in Brasschaat mee proberen te doen. Het gaat misschien wel een beetje aanpassen worden. Brasschaat is toch net iets meer verstedelijkt en met een eengemeentezone ook een andere manier van werken.” Politiewerk is overigens een familieaangelegenheid. Haar partner Bart Raeymaekers was vroeger onder meer actief bij de politiezone Turnhout, maar is ondertussen directeur-generaal van het Crisiscentrum. “We maken om de twee maanden een Excel-tabel op zodat we zicht hebben op de planning”, lacht Barbara Cloet. “Maar dat lukt wel hoor.”

Wie de nieuwe zonechef wordt in de Noorderkempen, is nog niet beslist. De opvolging zal vermoedelijk nog enkele maanden op zich laten wachten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer