Kathleen Helsen en Jeroen Luyten, nieuwe directeur van de Warande.
Bart Van der Moeren Kathleen Helsen en Jeroen Luyten, nieuwe directeur van de Warande.

Bruggenbouwer Jeroen Vanluyten nieuwe directeur van de Warande: “Geknipte man om faam van cultuurhuis te versterken”

Provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout heeft een nieuwe directeur. De 36-jarige Jeroen Vanluyten uit Antwerpen volgt Staf Pelckmans op. Jeroen Vanluyten verdiende zijn strepen bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en tekende de voorbije jaren het cultuurbeleid van Antwerpen uit.

De Warande in Turnhout werd de voorbije 20 jaar geleid door Staf Pelckmans. Het cultuurhuis moest echter op zoek nadat Pelckmans besliste om in de politiek te gaan. Woensdagavond heeft de raad van bestuur van de Warande zijn opvolger aangeduid. Na Eric Anthonis, Staf Lauwerysen en Staf Pelckmans wordt Jeroen Vanluyten de vierde directeur van het Turnhoutse cultuurhuis.

Passie

Jeroen Vanluyten had nog maar één keer in zijn leven een voet binnengezet in de Warande, voor een optreden van Arbeid Adelt. Toch is de keuze voor Vanluyten – hij haalde het van twintig andere kandidaten – niet onlogisch. Hij ademt kunst uit. “Na zijn studies rechten en criminologie koos Jeroen Vanluyten al snel voor zijn grote passie, de kunstensector. Hij verdiende zijn strepen als stafmedewerker bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en als coördinator van de staf lokaal cultuurbeleid bij de stad Antwerpen”, klinkt het.

Bruggenbouwer

Zowel de provincie als de raad van bestuur verwachten veel van hem. “Jeroen staat gekend als een bruggenbouwer”, zegt voorzitter Kathleen Helsen. “Vanuit zijn huidige functie bij de stad Antwerpen is hij gewoon om goede contacten te leggen tussen het culturele veld en de overheid, om leiding te geven en nieuwe initiatieven op de rails te zetten. Het is de geknipte man om de faam van cultuurhuis de Warande in de stad, in de Kempen en de rest van Vlaanderen de komende jaren nog te versterken. Daarvoor kan hij hier in huis alvast rekenen op een ervaren stafploeg en een team van tientallen gedreven medewerkers en vrijwilligers.”

Diversiteit

De jonge Antwerpenaar gaat midden juli aan de slag als nieuwe directeur van de Warande. “Het is een heel prikkelende gedachte om mee de bakens uit te mogen zetten voor dit cultuurhuis en het Kempense cultuurlandschap in het algemeen”, vertelt Jeroen Vanluyten. “Het opstellen en uitvoeren van een nieuw beleidsplan, de integratie van de bibliotheek, partnerschappen binnen de kunst- en cultuursector onderhouden en verder uitbouwen en de diversiteit binnen onze samenleving vertalen naar de werking en het aanbod van de Warande, … Het zijn maar enkele van de werven waar ik graag mijn schouders onder zet.”

Nieuw seizoen

De nieuwe directeur zal van de zomermaanden gebruik maken om kennis te maken met de werking van het provinciaal cultuurhuis. In die periode zal hij ook de verschillende partnerorganisaties en het Kempense cultuurlandschap beter leren kennen. Jeroen Vanluyten zal dan volledig ingewerkt zijn tegen de start van het nieuwe seizoen in het weekend van 14 en 15 september. “Naar goede gewoonte wordt dat een groots volksfeest met veel muziek, circusacts, dansvoorstellingen, een nieuwe tentoonstelling en een cultuurmarkt.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer