In de Gemelstraat in Hoogstraten: speurders vernietigen de planten.
Vanderveken In de Gemelstraat in Hoogstraten: speurders vernietigen de planten.

Cannabisplantage opgedoekt op 50 meter van speelplein Den Dijk

De speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) Turnhout zijn gisteren in alle vroegte binnengevallen op drie adressen in Hoogstraten, Loenhout en Gooreind (Wuustwezel). Op alle drie de adressen werden cannabisplantages aangetroffen. Die in Hoogstraten lag in een klein gebouw achter een woning in de Gelmelstraat, op amper 50 meter van het speelplein Den Dijk.

Het onderzoek kwam er na een rechtshulpverzoek uit Nederland. De speurders vielen gisterochtend op de drie locaties tegelijkertijd binnen. Al werden niet meteen de grove middelen ingezet, want in Hoogstraten werd nog enkele uren een surveillance opgezet in de hoop dat er nog verdachten zouden opduiken. Pas in de latere namiddag werden de opruimingswerken daar aangevat. Daarvoor werd onder meer de civiele bescherming ingezet. De planten werden op alle adressen ter plaatse vernietigd (gehakseld).

3.500 planten

De grootste plantage werd aangetroffen in Gooreind (Wuustwezel). "Daar hebben we in een pand vijf kweekkamers aangetroffen met in totaal 2.480 cannabisplanten en nog eens 329 bloempotten waarvan de plant al geoogst was", vertelt Inge Delissen van het parket in Turnhout. "Die oogst hebben we in vijftien zakken teruggevonden. In Loenhout ging het ook om vijf kweekkamers met in totaal 621 planten en 155 bloempotten waaruit al geoogst was."

Drie Nederlanders opgepakt

De kleinste was die in Hoogstraten achter het pand nummer 111 in de Gelmelstraat. Daar groeiden 515 planten. Dat schuurtje ligt pal naast het weggetje naar het park/speelplein Den Dijk waar dagelijks toch heel wat mensen passeren. "Toch is mij nooit iets opgevallen", zegt een buurtbewoner. Ook schoolkinderen die er vandaag passeerden, beweerden nooit iets verdacht gezien of geroken te hebben.


Het gerecht heeft drie Nederlanders opgepakt van 25, 27 en 38 jaar oud.


Ze zijn aangehouden door de onderzoeksrechter en zullen vermoedelijk vrijdag voor de raadkamer verschijnen. (VTT)

Lees meer