3 Jan en Linda Van Alphen met hun nieuwe likeur.
Peter Vanderveken Jan en Linda Van Alphen met hun nieuwe likeur.

Deze tuinbouwer maakt van fruitoverschot heerlijke likeur:“Zo moeten we niks weggooien”

Bezoekers aan Het Groentehuisje & Den Hof in Minderhout kunnen sinds deze week genieten van een nieuwe lekkernij. Van het teveel aan braambessen, frambozen en blauwe bessen hebben Jan en Linda Van Alphen een likeur laten maken. “Op die manier moeten we niets weggooien”, zeggen Jan en Linda Van Alphen.

De familie Van Alphen gooide enkele maanden geleden volledig het roer om. Waar ze vroeger komkommers, kiwibessen en augurken leverden aan de Coöperatie Hoogstraten, smeten ze zich volledig op hun Groentehuisje, dat ze al jaren uitbaten aan Achteraard in Minderhout. Hun serres toverden ze om tot een gezellige plaats om iets te eten, te drinken en rond te wandelen tussen de vele verschillende fruit- en groentesoorten. 

Drie vruchten

Sinds afgelopen weekend kunnen ze nog een extra lekkernij aanbieden uit eigen serre: een likeur op basis van braambessen, frambozen en blauwe bessen. Allemaal uit de eigen serre. “We zagen onlangs een aardbeienlikeur en toen dachten we : dat is misschien een idee”, lachen Jan en Linda. “We hebben immers meer vruchten dan we kunnen verkopen en sommige krijg je ook niet verkocht omdat ze overrijp zijn. Toen besloten we om ze in te vriezen en er een likeur van te laten maken bij de Korhaan in Hechtel-Eksel.”

3 De nieuwe likeur.
Peter Vanderveken De nieuwe likeur.

Cocktail

De likeur is een puur natuurproduct. “We hebben zo’n honderd kilogram fruit afgeleverd”, vertelt Jan. “Daarvan hebben ze dan eerst een siroop gemaakt om er daarna de likeur van te maken. We zijn zelf uitermate tevreden over het resultaat. Je proeft echt het fruit en dat was voor ons belangrijk. Het heeft wel wat tijd nodig gehad, want de stoker is toch een drietal keren terug moeten gaan voor het echt goed was (lacht). Maar de nadronk is echt fruitig. Het is nu eenmalig, maar als het aanslaat gaan we het zeker nog eens proberen.” 

Linda probeert met de likeur ook nog wat andere dingen uit. “Zo is het bijvoorbeeld best wel lekker met een flesje spuitwater erbij en dan een paar echte vruchten”, knipoogt ze. “Of een klein beetje in een glaasje cava. Alleen moeten we nog de echt geknipte cava daarvoor vinden.”

Geschenk

De likeur is exclusief te koop in ‘Den Hof’ tijdens de openingsuren op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag. “We kunnen er ook een geschenkverpakking van maken of bij in een fruitmandje steken.”

Van de ommezwaai in hun leven heeft het gezin Van Alphen nog altijd geen spijt. “De zondagen zijn al heel druk. De zaterdagen zijn wat wisselend net als tijdens de week. Tegen december gaan we wel enkele maanden dicht. Dan moet de serre weer helemaal opgekuist worden en starten de voorbereidingen voor de lente. Maar tot het einde van het jaar bieden we wel nog zeker verse groenten en fruit aan uit eigen serre.”

3
Peter Vanderveken

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer