3 In Minderhout hadden ze dit jaar een mooie kerststal die ze zelf gemaakt hebben.
Stad Hoogstraten In Minderhout hadden ze dit jaar een mooie kerststal die ze zelf gemaakt hebben.

Dorpen krijgen elk 12.000 euro om het gezellig te maken tijdens de eindejaarsperiode

De dorpsraden van de zes deeldorpen van Hoogstraten krijgen voortaan een budget van 12.000 euro ter beschikking om het tijdens de kerstperiode gezellig te maken in het dorp. Ze mogen dat geld besteden aan één groot project of aan verschillende kleintjes. “Het initiatief laten we aan de inwoners”, klinkt het bij burgemeester Marc Van Aperen en schepen Katrien Brosens (Hoogstraten Leeft).

3 De Vredesboom in Meer kreeg dit jaar al sfeervolle verlichting.
Toon Verheijen De Vredesboom in Meer kreeg dit jaar al sfeervolle verlichting.

Meer gezelligheid, meer aantrekkingskracht en een groter samenhorigheidsgevoel. Dat zijn de uitgangspunten van het stadsbestuur om tussen 2020 en 2025 voor élk deeldorp 12.000 euro uit te trekken om het dorpscentrum tijdens de kerstperiode op te vrolijken. De inwoners van Meer, Meersel-Dreef, Meerle, Minderhout, Wortel en Hoogstraten kunnen dus al aan het denken gaan. “Kerstversiering, een kerststal, verlichting, versiering, beelden of wat dan ook: we laten het over aan de creativiteit van de inwoners”, zeggen Marc Van Aperen en Katrien Brosens. “Ze mogen zelf kiezen of ze de 12.000 euro in één keer opgebruiken of dat ze het verdelen over verschillende jaren. We hopen daarmee inderdaad dat de gezelligheid en de uitstraling wat toeneemt in de dorpscentra, maar ook dat het samenhorigheidsgevoel wat wordt aangewakkerd.”

De dorpsraden krijgen tot 31 mei de tijd om hun inwoners en verenigingen te bevragen om goede ideeën in te dienen en hun concrete voorstellen te bezorgen aan het schepencollege. Ze mogen zelf kiezen of ze één groot project indienen voor het totaalbedrag van de subsidie, dan wel of ze een jaarlijks bedrag willen aanvragen voor een winterinitiatief dat elk jaar plaatsvindt. 

In het centrum van Hoogstraten zelf, de Vrijheid, zal het stadsbestuur voor de sfeerverlichting zorgen. Vroeger werd dat gedaan samen met de middenstand, maar het bestuur neemt dat nu volledig op zich.

3 De eerste kerstmarkt in Wortel was een schot in de roos.
Toon Verheijen De eerste kerstmarkt in Wortel was een schot in de roos.

Lees meer