Het voormalige rusthuis in de Heilig Bloedlaan verhit de gemoederen al maanden.
Wiggenraad Het voormalige rusthuis in de Heilig Bloedlaan verhit de gemoederen al maanden.

Erfgoed Hoogstraten blokkeert uitbreiding zorgcampus Stede Akkers

Stad reageert razend en hoopt op goedkeuring Vlaanderen

Het stadsbestuur van Hoogstraten reageert teleurgesteld, maar vooral gefrustreerd op het nieuwe beroep dat is ingediend tegen de toekenning van een omgevingsvergunning voor de bouw van ’t Gastenhuys, een nieuw zorgcomplex op de plaats van het totaal vervallen rusthuis O.L.V. der 7 weeën. Het beroep werd ingediend door Erfgoed Hoogstraten na de goedkeuring door de provincie. Het lot ligt nu in handen van de Vlaamse Overheid.

Het voormalige rusthuis O.L.V. der 7 weeën, het zogenaamde H-gebouw, staat al jaren leeg en werd recentelijk nog gebruikt voor oefeningen van de brandweer en politie in afwachting van de sloop. 

In 2017 al werd de beslissing genomen om het gebouw te slopen en in de plaats een nieuwbouw te zetten. Het gaat om een ondergrondse parking met 44 parkeerplaatsen, een onthaalpunt voor Kind & Gezin, een opvoedingswinkel, een peuterspeelpunt, een Centrum Geestelijke Gezondheid, een Jongerenadviescentrum, een nierdialysecentrum en een thuiszorgwinkel op de eerste verdieping met daarboven 35 assistentiewoningen gebouwd met een buitenterras. Het dossier heeft al een hele juridische procedure afgelegd, maar de provincie had het licht toch op groen gezet. Nu heeft Erfgoed Hoogstraten opnieuw bezwaar ingediend. Dus verhuist het dossier naar de Vlaamse Overheid.

Wachtlijst

Het stadsbestuur is razend. “We dragen erfgoed hoog in het vaandel. Kijk maar naar onze Sint-Katharinakerk”, zegt schepen van zorg Roger Van Aperen (N-VA). “Daar kunnen ze ons niet van betichten. Maar daarnaast is er vooral de noodzaak van dit project. Op onze zorgcampus Stede Akkers staan momenteel 80 (!) mensen op de wachtlijst. Zij hebben zich kandidaat gesteld voor een serviceflat, een kamer in het rusthuis of een assistentieflat. Het is vooral voor hen héél jammer dat dit dossier opnieuw vertraging oploopt. Meerderheid en oppositie zijn voor dit project en een héél kleine minderheid houdt dit nu weer eens tegen.”

Geen andere optie

Ook burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) reageert ontgoocheld. “In het huidige gebouw kunnen geen kwaliteitsvolle én energiezuinige assistentiewoningen gerealiseerd worden. Daarom blijven we ijveren voor de nieuwbouw. De beslissing om voor een nieuwbouw te gaan (die overigens door de vorige bewindsploeg al werd genomen, red) is echt weloverwogen geweest. Van het oorspronkelijke gebouw uit de negentiende eeuw is niets bewaard gebleven en de uitbreidingen in de jaren 30 hebben nauwelijks een architecturale meerwaarde. Wij blijven dus als stad bij onze plannen om er een nieuwbouw te realiseren. We hopen dat de Vlaamse regering ons volgt.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Corrie Willems

    Straks stort het in elkaar want er word niks meer aan gedaan. Kun je dan geen gebouw weg zetten dat lijkt op dit oude gebouw? Snap al die problemen niet. Erfgoed wil alles maar laten zoals het is maar soms is iets nieuws veel beter. Je moet ook naar de mogelijkheden kijken.

Lees meer