Archieffoto van de gevangenis in Wortel.
RV Archieffoto van de gevangenis in Wortel.

Gedetineerde die via gat in celmuur ontsnapte uit gevangenis van Wortel is opgepakt in Nederland

Twee gedetineerden hebben vrijdagnacht een poging ondernomen om te ontsnappen uit de strafinrichting van Wortel, deelgemeente van Hoogstraten. Eén van hen werd al meteen op het gevangenisterrein gevat, de andere kon ontkomen. Het ging om Rachid Sami, een Tunesiër die in de gevangenis zat voor gewapende overvallen. Hij kon zaterdagavond na nieuwe criminele feiten worden opgepakt in Nijmegen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De ontvluchte gedetineerde is van Tunesische afkomst, zonder recht op verblijf. “Hij was veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar effectief voor vermogensdelicten en zat sinds 2 februari 2018 in de gevangenis. Via een gat in de muur van zijn cel heeft hij zich op het terrein van de gevangenis kunnen begeven. De omstandigheden waarin hij nadien alsnog de inrichting heeft kunnen ontvluchten, worden volop onderzocht", vertelde Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen zaterdagmiddag. 

Eén celgenoot van Rachid Sami was langs hetzelfde gat naar buiten gegaan, maar kon op het gevangenisterrein gevat worden. Hij was niet over de omheining van 4 meter geraakt. Ook een derde celgenoot was mee door het gemaakt gat gekropen, maar geraakte nadien niet verder. Hij is daarop terug door het gat naar zijn cel gekropen.

Beugel

Veel mensen vragen zich of hoe een gedetineerde anno 2020 zomaar een gat in de muur van zijn cel kan maken. Volgens de eerste vaststellingen heeft de ontsnapte gevangene dat waarschijnlijk gedaan met de beugel van het televisietoestel. 

“Hij maakte het gat in het toiletgedeelte van zijn cel. Op dat deel heb je ’s nachts geen zicht van op de gang”, vertelt een cipier van de gevangenis in Wortel. “Het personeel valt alleszins niks te verwijten bij deze ontsnapping. De gedetineerde heeft net zoals enkele weken geleden in Turnhout gebruikt gemaakt van donkere zones en onbewaakte plekken om te ontsnappen.”

Nadat de gedetineerde een gat in zijn celmuur had gemaakt, kwam hij op een gevangenisterrein zonder licht of camera’s. Het personeel zou het ontbreken van camera’s op dat terrein al jarenlang aanklagen.

Nijmegen

Lang heeft de Tunesiër na zijn ontsnapping niet van zijn vrijheid kunnen genieten. De man kon zaterdagavond rond 19 uur - minder dan 24 uur nadat hij was ontsnapt - worden opgepakt in het Nederlandse Nijmegen. Die arrestatie kwam er volgens de woordvoerster van Gevangeniswezen zijn nadat hij daar nieuwe criminele feiten heeft gepleegd. Over welke feiten het gaat, wordt voorlopig geen commentaar gegeven.

De ontsnapping uit de gevangenis in Wortel kwam er amper drie weken nadat ook al vijf gedetineerden waren gaan lopen uit de gevangenis in Turnhout, niet ver van de strafinstelling in Wortel. Op 19 december klommen daar vijf gedetineerden over de muur. Drie van hen werden nog dezelfde avond opgepakt. Oualid Sekkaki en Abderrahim Baghat konden niet meer in de buurt worden aangetroffen. Toeval of niet: net zoals Rachid Sami nu werd ook Abderrahim Baghat uiteindelijk in Nijmegen opgepakt. Oualid Sekkaki is nog steeds voortvluchtig.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raymond van der craen

    De Belgische versie van een ontsnapping uit Alcatras. Als ze daar een filmversie van maken dat wordt zeker een kaskraker!

  • Urban Vyaas

    Wortel is een laagbeveiligde gevangenis; bijna een open instelling te noemen, waar doorgaans alleen "brave" gevangenen die bijna op het einde van hun straf zijn worden vastgezet om een beroepsopleiding te volgen of om te worden voorbereid op een voorwaardelijke invrijheidsstelling (of uitwijzing naar hun land, wat deze Noordafrikanen waarschijnlijk niet zagen zitten).

Lees meer