3 Groene en rode jassen aan de gevangenis van Merksplas.
Peter Vanderveken Groene en rode jassen aan de gevangenis van Merksplas.

Gevangenispersoneel Merksplas en Hoogstraten smeekt om maatregelen: “Drie jaar na de opstand is er nog niets veranderd aan de bewuste vleugel”

Het personeel van alle gevangenissen in Vlaanderen en Wallonië legt dinsdag en woensdag het werk neer. Ze klagen het gebrek aan personeel en de onveilige infrastructuur aan, maar ook vakantie en overuren die niet opgenomen kunnen worden. Vooral in Merksplas en Hoogstraten laat de infrastructuur te wensen over. “Drie jaar na de gevangenisopstand is er in de bewuste vleugel nog altijd niets gebeurd”, klinkt het.

Het personeel van gevangenissen uit Antwerpen en Limburg kwamen dinsdag samen in Merksplas om hun ongenoegen te uiten. “Ze hadden beterschap beloofd, maar als we een evaluatie maken van vijf jaar Geens dan staan we nog geen stap verder”, klinkt het bij Gino Hoppe, nationaal afgevaardigde van de socialistische vakbond ACOD. 

“We hebben de besparingen destijds mee goedgekeurd, maar op heel wat plaatsen zitten we nog eens tien procent onder die besparingsmaatregel. Het gevolg is dat heel wat personeel enorm veel overuren heeft staan, geen vakantiedagen kan opnemen en dat het absenteïsme toeneemt. Ook de veiligheid is niet overal gewaarborgd en de infrastructuur laat te wensen over. Merksplas is daar een schrijnend voorbeeld van.”

Restauratie... in 2021

De gevangenis van Merksplas dateert uit de achttiende eeuw. Al meer dan tien jaar wordt er gesproken over een nieuwe gevangenis, maar die staat er nog altijd niet. Nochtans is de nood hoog. “Onlangs zijn ze de dakgoot nog eens komen herstellen. Die hing enkel nog maar vast met de roofing. En kijk maar naar de vleugel die sinds de grote opstand drie jaar geleden zwaar beschadigd geraakte”, zegt Ronny Jansen van ACOD. 

3 Aan de ingang van de gevangenis hingen vakbondsvlaggen.
Peter Vanderveken Aan de ingang van de gevangenis hingen vakbondsvlaggen.

“Die ligt er nog altijd hetzelfde bij als drie jaar geleden. Vermoedelijk zullen de restauratiewerken zelfs pas starten in 2021. In totaal zijn er nu al drie vleugels hier gesloten. Het gevolg is dat er nog maar 400 gevangenen zitten in plaats van vroeger bijna 700. Dus wat betreft overbevolking valt het wel mee, maar je bent wel beperkt in wandelruimte. Gevangenen geraken gefrustreerd, en wij ook.”

Zes maanden aan overuren

Ook de gevangenis van Hoogstraten eist maatregelen. “Ons personeelskader is nu nog redelijk op peil, maar tegen het einde van dit jaar zal er toch een tekort van een tiental mensen zijn”, zegt ACOD-afgevaardigde Frank Van Den Bossche. 

“Dat zal beginnen wegen. Ikzelf zit met zes maanden aan overuren. Een collega heeft zelfs 1.000 overuren staan. Ook onze infrastructuur laat op heel wat vlakken te wensen over. De nieuwe vleugel, waar onder meer de vrouwen zitten, is helemaal in orde. Maar binnen de muren van het ‘kasteel’ is het heel erg. Op de binnenplaats staat al vijf jaar een stelling om de dakgoten op hun plaats te houden. Wil je daar iets van camera’s of verlichting hangen, moet eerst een hele administratieve molen doorlopen worden want je zit ook nog eens met erfgoed.”

3
Peter Vanderveken

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer