3 Ridder Guy Muësen, Elisabeth van Culemborg (alias Jill Cools) en Antoon de Lalaing (alias Koen Snijders).
Peter Vanderveken Ridder Guy Muësen, Elisabeth van Culemborg (alias Jill Cools) en Antoon de Lalaing (alias Koen Snijders).

Graaf en Gravin Antoon en Elisabeth brengen met film geschiedenis van Hoogstraten weer tot leven

De stad Hoogstraten heeft een educatieve film laten maken naar aanleiding van 500 jaar Graafschap. Het is de bedoeling de film in de lagere scholen en in de eerste jaren van het secundair onderwijs  te tonen. Gelegenheidsridder Guy Muësen, getooid in een ridderpak met echte wapens uit de middeleeuwen, gaf enkele leerlingen van ’t Dreefke alvast een proefles.

Hoogstraten vierde in 2018 met een aantal evenementen de geschiedenis van 500 jaar Graafschap Hoogstraten. Een brok geschiedenis die de stad heeft gemaakt tot wat ze vandaag is. Een aantal gebouwen in de stad wijzen nog steeds op die periode. Het Gelmelslot, de Sint-Katharinakerk en het historische stadhuis staan nog altijd in volle glorie te pronken. Enkel het Gelmelslot heeft met een gevangenis een totaal andere invulling gekregen. 

Film

“Anderhalf jaar geleden kregen we de kans om in te schrijven op een project van de provincie Antwerpen om iets te doen rond toerisme”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft). “We zijn blij dat we de subsidie uiteindelijk in de wacht hebben kunnen slepen en dat we een film hebben kunnen maken met Hoogstraatse acteurs, Hoogstraatse filmmakers en op énkel Hoogstraatse locaties. De eerste versie hebben we vorig jaar getoond, maar we hadden meteen ook het plan opgevat om een tweede versie te maken: eentje speciaal voor kinderen.”

Première

De leerlingen van ’t Dreefke in Meersel-Dreef kregen woensdag de première van de film te zien op een al even unieke locatie. Ze mochten naar de watermolen komen om daar boven in de molen de film te bekijken. Voor heel wat kinderen was de brok Hoogstraatse geschiedenis nieuw, maar ze toonden wel enorm veel interesse. 

“Het is nu de bedoeling dat de film verspreid wordt onder de basisscholen in Hoogstraten zodat zij de toch wel belangrijke ontstaansgeschiedenis van dit stadje kunnen leren kennen”, aldus schepen van onderwijs Faye Van Impe (N-VA). “Het is dankzij de graaf en gravin Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg dat we geworden zijn wat we nu als stad zijn.”

3 De leerlingen van ‘t Dreefke in Meersel-Dreef kregen de film in première te zien.
Peter Vanderveken De leerlingen van ‘t Dreefke in Meersel-Dreef kregen de film in première te zien.

Ridder

Na het vertonen van de film was communicatieambtenaar-en-ridder-voor-een-dag Guy Muësen de leerkracht van dienst. Hij had zich voor de gelegenheid getooid in een ridderpak én een replica van een ridderhelm die hij ooit in Engeland op de kop tikte. 

“Ik ben historicus van opleiding en de middeleeuwen was helemaal mijn ding”, lacht Guy. “De wapens die ik bij had, zijn ook echte middeleeuwse wapens. Het is een beetje een passie, maar ik ben blij dat ik dit mocht doen. Het is toch belangrijk dat de kinderen weten hoe onze stad is ontstaan en wat het belang is van gebouwen als het stadhuis, de kerk en het Gelmelslot. Of zelfs de molen in Meersel-Dreef die 500 jaar geleden ook tot het graafschap behoorde.”

3
Peter Vanderveken

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer