5 Op deze muur langs het kanaalfietspad in Merksem pronkt binnenkort een eerbetoon aan slachtoffers van seksueel en zinloos geweld.
Klaas De Scheirder Op deze muur langs het kanaalfietspad in Merksem pronkt binnenkort een eerbetoon aan slachtoffers van seksueel en zinloos geweld.

Graffitimuur als eerbetoon aan Julie en alle andere slachtoffers van zinloos en seksueel geweld

Het brein achter Streetartwerpenaar trommelt vrouwelijke kunstenaars op voor een gigantische graffitimuur ter nagedachtenis van slachtoffers van zinloos en seksueel geweld. Het kunstwerk komt aan het Albertkanaal op de plaats waar Julie Van Espen werd vermoord. Komend weekend staat met de stille mars en andere herdenkingen ondertussen volledig in het teken van Julie.

Net zoals de rest van het land is ook Tim Marschang (43) niet onberoerd gebleven bij de moord op Julie Van Espen. Onder de noemer Streetartwerpenaar startte hij enkele jaren geleden een platform waarop je alle straatkunst in en buiten de stad kan opzoeken en bewonderen. Deze week werd hij door verschillende straatkunstenaars gecontacteerd om iets te doen ter nagedachtenis van Julie en andere slachtoffers van zinloos en seksueel geweld.

“Ik ben zelf opgegroeid in de buurt aan het Sportpaleis, ik heb als kind nog onder die brug gespeeld. Het ligt me allemaal zeer nauw aan het hart”, zucht Tim. “Ondertussen heb ik zelf een dochter van vijftien jaar, ik heb het er nu erg lastig mee dat ze alleen rondrijdt met de fiets. Verschillende artiesten waarmee ik in het verleden al samenwerkte, hebben me deze week aangepord om via straatkunst een krachtig signaal te geven naar de nabestaanden van Julie en de rest van de samenleving. Ik ben deze week zelf naar de locatie gaan kijken en de bal ging vervolgens snel aan het rollen.”

“De Burgemeester Gabriel Theunisbrug zelf valt weinig mee te beginnen, die wordt binnenkort trouwens afgebroken”, gaat Tim verder. “Dan zag ik opeens die grote lege muur van de suikerfabriek Candico voor mijn neus en ik dacht: dit is het. Ik heb meteen met het bedrijf contact opgenomen en ik kreeg vrij snel positief antwoord. Uit vrees om vandalen met spuitbussen aan te trekken, gaan ze niet akkoord met graffiti op de muur. In de plaats daarvan wordt er een groot doek op de muur gespannen waarop ons kunstwerk komt.”

5 Ook op vrijdag kwamen mensen nog bloemen en giften brengen ter ere van Julie Van Espen.
Klaas De Scheirder Ook op vrijdag kwamen mensen nog bloemen en giften brengen ter ere van Julie Van Espen.

De geschatte kosten van de verf, liften voor artiesten en het doek komen op vijfduizend euro die Tim via crowdfunding wil ophalen. “Die crowdfunding is opgezet door iemand die ik online heb leren kennen. Ik ben dus niet de enige die bezig is om van deze muur een positief verhaal te maken”, benadrukt Tim. “Ik krijg hulp vanuit onverwachte hoek en van mensen die ik niet eens ken. Het leeft en dat is mooi om te zien. We verwachten met de crowdfunding meer op te halen dan wat we nodig hebben om de kosten te dekken. Het teveel gaat naar één of meerdere organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van zinloos en seksueel geweld.”

Tim wil voor de graffitimuur vooral werken met vrouwelijke kunstenaars. “Om de boodschap extra kracht bij te zetten. Hoe het werk er zal uitzien? Dat zal van de kunstenaars afhangen, én van de familie van Julie. Ik heb al begrepen dat ze geen levensecht portret van Julie op de muur willen. Daar hebben we alle begrip voor en was ook niet de bedoeling. Het werk moet universeler zijn en álle slachtoffers van zinloos en seksueel geweld representeren. Maar we gaan ook niet te abstract want dan dreigt de boodschap aan kracht te verliezen.”

Tim Marschang werkt voltijds in de Antwerpse haven, hij raakte enkele jaren geleden in Borgerhout geïntegreerd door straatkunst. Hij startte met het in kaart brengen en fotograferen van kunst in en rond de stad waarmee hij later een platform of digitale kaart online plaatste met alle locaties van streetart in Antwerpen.

De crowdfunding voor de muur werd vrijdagmiddag online geplaatst en leverde na enkele uren al vijfhonderd euro op. Doneren kan hier.

Heel het weekend zal ondertussen in het teken staan van Julie. Zondag start om 14.30 uur een stille mars op het Koningin Astridplein. 8.000 Mensen zeggen op Facebook aanwezig te zullen zijn. Nog eens ruim 26.000 mensen tonen zich geïnteresseerd. Hoeveel mensen écht verzamelen op het Koningin Astridplein om 14 uur, is niet te voorspellen. Vanavond riepen tientallen bv’s nog op de mars bij te wonen in een online video. Met de hashtag #enough en met niet meer dan dat woord, lieten onder andere Karen Damen, Jani Kazaltzis en Wim Opbrouck hun steun blijken.

De Antwerpse voetbalploegen KFCO Beerschot-Wilrijk en Antwerp FC zullen voor aanvang van hun match één minuut stilte houden. In de thuisgemeente van Julie, Schilde, vindt een wake plaats.

5 Tim Marschang (43) van Streetartwerpenaar brengt alle mensen bij elkaar om het eerbetoon op de suikerfabriek waar te maken.
rv Tim Marschang (43) van Streetartwerpenaar brengt alle mensen bij elkaar om het eerbetoon op de suikerfabriek waar te maken.
5 Op deze muur langs het kanaalfietspad in Merksem pronkt binnenkort een eerbetoon aan slachtoffers van seksueel en zinloos geweld.
Klaas De Scheirder Op deze muur langs het kanaalfietspad in Merksem pronkt binnenkort een eerbetoon aan slachtoffers van seksueel en zinloos geweld.
5 Ook op vrijdag kwamen mensen nog bloemen en giften brengen ter ere van Julie Van Espen.
Klaas De Scheirder Ook op vrijdag kwamen mensen nog bloemen en giften brengen ter ere van Julie Van Espen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer