4 Leerlingen legen de eerste gevelstenen.
Peter Vanderveken Leerlingen legen de eerste gevelstenen.

Leerlingen VITO bouwen eigen schoolgebouw: “Perfecte praktijkervaring”

Leerlingen van VITO hebben vrijdag de eerste steen gelegd voor hun nieuw gebouw, dat over twee jaar klaar moet zijn. De school bouwt ook een nieuwe blok voor de houtafdeling en over enkele jaren volgt een nieuwbouw voor de eerste graad. “De leerlingen doen hier de perfecte praktijkervaring op”, zegt Hans Van Loon van VITO.

De voorbereidende werken van de nieuwe W-blok van VITO aan de Gravin Elisabethlaan startten eigenlijk twee jaar geleden al. Toen werden de funderingswerken gestart en nu beginnen de leerlingen aan het afwerken van de ruwbouw. 

“We zijn enorm trots dat we deze bouw kunnen laten optrekken door onze eigen leerlingen”, zegt technisch directeur Hans Van Loon. “Het helpt de leerlingen ook, want we horen nu al dikwijls van aannemers dat leerlingen van onze school net dat tikkeltje meer ervaring hebben.”

4
Peter Vanderveken

Invulling

De werken worden uitgevoerd door de leerlingen van het vijfde, zesde en zevende jaar. Omdat ze de werken grotendeels zelf doen, zal de uiteindelijke oplevering vermoedelijk nog een tweetal jaar op zich laten wachten. 

“Het gebouw bestaat uit drie delen”, zegt Hans Van Loon. “In het eerste gedeelte komt een polyvalente ruimte en burelen. “Een tweede deel is eigenlijk een héél grote werkruimte. Dat deel zal helemaal open zijn tot aan het plafond. De bedoeling is dat we daar een demohuis kunnen laten bouwen door de jongere leerlingen. Het is ook handig als praktijkruimte wanneer het weer het niet toelaat om buiten te werken. Een laatste gedeelte is voorzien voor enkele wetenschapslokalen.”

4 Alex Mensch en  Adriaan Bevers bij de onthulling van het bord voor de eerste steenlegging.
Peter Vanderveken Alex Mensch en Adriaan Bevers bij de onthulling van het bord voor de eerste steenlegging.

Nog werken

De W-blok is niet de enige bouw die momenteel gerealiseerd wordt op VITO dat momenteel niet minder dan 1.250 leerlingen telt en daarmee een van de grootste scholen is in de regio. “Een externe aannemer is momenteel ook bezig met het optrekken van de nieuwe blok voor de houtafdeling”, zegt Hans Van Loon. “Die zou tegen september klaar moeten zijn. Tijdens de zomervakantie plannen we de verhuis. Daarna zijn er nog plannen om een nieuwbouw te zetten voor de eerste graad, maar die plannen zitten nog maar in een beginstadium. Dat zal nog wel even op zich laten wachten.”

VITO besloot vorig jaar om de oude vakschool in de Karel Boomstraat (waar nu de houtafdeling grotendeels zit, red) samen met het voormalige pand van Kokomo City, dat volledig uitbrandde, en een winkelpand van de hand te doen. Dat pand is gekocht door een vastgoedmakelaar die er haar kantoorruimte in zal onderbrengen.

4 De ruwbouw staat er al.
Peter Vanderveken De ruwbouw staat er al.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer