Acht van de dertien in beslag genomen auto’s van de drugsbende
Politie Antwerpen Acht van de dertien in beslag genomen auto’s van de drugsbende

Nog vijf arrestaties na drugsrazzia in op containerkaai 1742

Het Antwerpse parket arresteerde gisteren al tien verdachten in een onderzoek naar invoer van cocaïne. Vanmorgen zijn nog eens vijf verdachten opgepakt. “Het gaat om mensen die gisteren niet thuis werden bevonden, of nieuwe verdachten die uit ondervragingen naar voor zijn gekomen”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Drie van de vijf verdachten worden dinsdag voor de onderzoeksrechter geleid. Die sloot gisteren al tien verdachten tijdelijk op in de gevangenis. 

Tien verdachten van twee families zijn maandagavond aangehouden op verdenking van invoer van cocaïne. Zij waren actief als technici voor koelcontainers - zogenaamde reefermannen - op de beruchte containerkaai 1742 van PSA. Bij de huiszoekingen zijn 13 auto’s, 14 kg cocaïne en maar liefst 250.000 euro cash geld in beslag genomen. 

Dinsdagochtend voerde de politie nog bijkomende huiszoekingen en arrestaties uit. Nog drie verdachten worden voor de onderzoeksrechter geleid. 

De actie van de politie begon maandagmorgen al rond 5 uur. Onder leiding van de drugsbrigade van de lokale politie Antwerpen vielen speurders binnen op 22 adressen.  Tegelijkertijd was er een imposante machtsontplooiing op containerkade 1742: tientallen agenten arriveerden in vier overvalwagens, nog eens begeleid door enkele combi’s en anonieme auto’s. 

Het onderzoek spitst zich toe op twee families en hun entourage. Eén van de families is El K. uit Mortsel, onder meer bekend als personal trainer in het fitnessmilieu.   Ze zouden een groepering vormen die instaat voor de organisatie, coördinatie en uitvoering van uithalingen van partijen cocaïne in de haven van Antwerpen. Bij de uithalingen zouden ze verschillende methodes gebruiken.

Verschillende ‘reefer-mannen’ die op kaai 1742 werken, zijn vanmorgen gearresteerd. De mannen zijn geen havenarbeiders die betrokken zijn bij het laden en lossen van containers. Hun taak bestaat uit het aansluiten van koelcontainers op de speciale installaties op de terminal en ook het  herstellen van de koelelementen. De mannen werken in dienst van een onderaannemer.

250.000 euro 

Bij de huiszoekingen zijn 14 kilogram cocaïne, een tiental voertuigen, luxegoederen en 250.000 € in beslag genomen. Bij de auto’s ging het vooral om Mercedes, BMW en ook een Porsche. 

De actie ging uit van de drugsbrigade van de Antwerpse politie. Zij kregen bijstand van hun federale collega’s met wie zij samenwerken in het KALI-team, speciaal opgericht voor de strijd tegen de drugsmaffia. Aan de actie namen naast de lokale recherche van PZ Antwerpen ook verschillende andere diensten deel, waaronder de federale gerechtelijke politie, de scheepvaartpolitie en speurhonden.

Ze hebben een toonaangevende misdaadorganisatie in het hart getroffen

Antwerps burgemeester Bart De Wever

De Wever: “Bewijs dat we succes boeken”

De gecoördineerde politieactie bewijst volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat er succes wordt geboekt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. “Dit is de tweede keer op enkele maanden tijd dat een crimineel netwerk in Antwerpen wordt ontmanteld”, zegt hij in een reactie.

De Wever laat weten dat hij de verschillende betrokken diensten feliciteert voor het onderzoek dat tot de actie van vandaag leidde en waarbij ze “een toonaangevende misdaadorganisatie in het hart hebben getroffen”. “De strijd tegen de georganiseerde misdaad is een absolute prioriteit voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad en voor de bescherming van onze jongeren tegen de roep van het criminele businessmodel”, zegt hij nog.

Kaai 1742 is één van de grootste containerkades in de Antwerpse haven en is daardoor populair bij drugsbendes. Die ronselen personeel dat toegang heeft tot de beveiligde terminals, om ladingen drugs uit de containers te halen. ‘Reefer-mannen’ worden daarvoor druk gesolliciteerd. 

51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • willy platteau

    proficiat aan de gerechtelijke & douane diensten ! nog meer van dat ! en nog zijn er criticasters die elke gelegenheid te baat nemen om allerlei argumenten boven te halen om hun haar tegen NVA te spuien !

  • herman de genst

    iedereen weet dat de haven DE geschikte plaats is voor de invoer van drugs , moest men nog meer mensen aanwerven om de controle te verscherpen evenals meer containers aan controle onderwerpen zou het resultaat verbluffend zijn en zou dit Antwerpen ten goede komen .

Lees meer