3 In optocht trokken alle kinderen naar de gevangenis om er madeliefjes te overhandigen, het symbool van de actie.
Peter Vanderveken In optocht trokken alle kinderen naar de gevangenis om er madeliefjes te overhandigen, het symbool van de actie.

Project ‘Gevangenen omarmen’ staat ook stil bij gruwelmoorden op Julie en Daniël

Een 700-tal leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Hoogstraten hebben vrijdag deelgenomen aan het project ‘Gevangenen omarmen’. De deelnemers vormden een menselijke ketting van aan zaal Pax tot aan de gevangenis in de Gelmelstraat. 

Het project is een samenwerking tussen de pastorale eenheid Sint-Francisus, de vzw Without Walls en Het Leerke. “Met het project ‘Gevangenen omarmen 2019’ in Hoogstraten willen we enerzijds aandacht besteden aan (ex-)gedetineerden, mensen die fouten hebben gemaakt. Want ook zij verdienen een tweede kans. Anderzijds willen we aandacht besteden aan slachtoffers (en hun families). Zij hebben een stem die vaak niet wordt gehoord en hebben een groot lijden te dragen. We weten dat de actie niet evident is door wat er met Julie Van Espen is gebeurd en met Daniël”, klinkt het bij Jan De Cock van Without Walls. “Wie het moeilijk had om figuurlijk de gevangenen te omarmen, hebben we gevraagd om te denken aan de slachtoffers. We hebben ook speciaal voor hen een minuut stilte gehouden.” Met de actie doen de organisatoren een oproep naar de overheid. “Maak van de gevangenissen geen vergeetput en zorg voor zinvolle bestraffingen”, zegt De Cock. “We zijn ook tegen de doodstraf en tegen haat. We vragen ook een betere begeleiding voor delinquenten omdat we toch van oordeel zijn dat iedereen een tweede kans verdient.”

3 De leerlingen vormden een menselijke ketting.
Peter Vanderveken De leerlingen vormden een menselijke ketting.
3 In de pop-upkapel konden de kinderen een kaarsje branden voor slachtoffers of daders.
Peter Vanderveken In de pop-upkapel konden de kinderen een kaarsje branden voor slachtoffers of daders.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer