De toren van de Sint-Katharinakerk staat momenteel in de steigers.
Toon Verheijen De toren van de Sint-Katharinakerk staat momenteel in de steigers.

Projectleider werken Sint-Katharinakerk na de brand in Notre-Dame: “Een vonkje en de gevolgen zijn niet te overzien”

Over heel de wereld keken mensen maandag met ontzag naar de verwoestende brand van de Notre-Dame in Parijs, die wellicht werd veroorzaakt door renovatiewerken. In onze regio staat momenteel onder meer de toren van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten in de steigers. Welke voorzorgsmaatregelen worden er zoal genomen? We legden het voor aan projectleider Steven Vermeersch van Groep Monument.

De beelden van de brand hebben er stevig ingehakt bij Steven Vermeersch. “Ik heb twee uur in alle stilte op mijn computer gekeken naar de live-verslaggeving. Het was hallucinant, dat hou je niet voor mogelijk. Je weet wat de risico’s zijn, maar dat het zo snel kan gaan... Al verraste het me niet dat het blussen zo lang duurde - met dat volume is dat geen evidentie”, aldus Steven Vermeersch van Groep Monument, dat gespecialiseerd is in de restauratie van monumenten met kunsthistorische waarde.

Vermeersch is projectleider bij de restauratiewerken van de Sint-Katharinakerk. Momenteel staat enkel de toren in de steigers, de restauratie daarvan is voorzien voor september. Daarna volgt de restauratie van het schip en het interieur. Welke maatregelen neemt men om een brand en andere incidenten te vermijden? “Als er activiteiten met open vlam - zoals het solderen van zink, koper of lood - moeten gebeuren, dan moet je daarvoor een vergunning aanvragen. Daarin staan enkele duidelijke richtlijnen, bijvoorbeeld dat je na het solderen ter plaatse blijft voor het geval er iets zou beginnen smeulen.”

Bevochtigen

“Uiteraard moet je ook de nodige brandblussers voorhanden hebben op de werfplek. Daarnaast kan je het hout ook bevochtigen, maar dat is niet ideaal. Het is vaak een kwestie van opkuisen. In oude gebouwen heb je houtschilfers van ettelijke honderden jaren oud die kurkdroog zijn. Als in dat fijn stof eens een vonkje valt, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Alle mensen van onze firma hebben ook een opleiding gevolgd om een kleine brand te blussen, maar als de vlammen hoger zijn dan zijzelf moeten ze zich uiteraard uit de voeten maken en de brandweer bellen.”

Solderen

Bij de huidige restauratiewerken aan de Sint-Katharinakerk is het risico op brand eerder beperkt. “Nu wordt enkel de toren onder handen genomen en die bevat geen goten, waardoor er dus bijna niet gesoldeerd is geweest. Dat zal anders zijn bij de werken aan het schip en de rest van de kerk, want daar worden wel goten gesoldeerd. Dan gaan we uiteraard zien dat we de nodige voorbereidingen treffen.”

Noopt de brand in Parijs ook Groep Monument tot extra veiligheidsmaatregelen? “We zijn aannemers en kunnen niet beslissen of er sprinklers in een kerk geplaatst worden, dat moet het stadsbestuur beslissen. Op onze maandelijkse meeting gaan we wel iedereen nog eens bewust maken van de gevaren die er zijn bij dakwerken in een historisch pand. Het is een voorrecht dat we in zulke juweeltjes mogen werken, maar het vereist de nodige voorzorgsmaatregelen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer