3 De zes laureaten van de Scheldebrouwerij.
RV / Scheldebrouwerij De zes laureaten van de Scheldebrouwerij.

Scheldebrouwerij pakt uit op World Beer Awards: maar liefst zes van de negen bieren vallen in de prijzen

De van oorsprong Nederlandse Scheldebrouwerij in Meer heeft op de World Beer Awards in Londen niet minder dan zes prijzen in de wacht gesleept. Krab, Strandgaper, Zeezuiper, Oesterstout en de broertjes Knuppel en Knots vielen allemaal in de prijzen. “Dit geeft ons een boost om er nog altijd vol voor te blijven gaan”, zegt brouwmeester Jeroen Havermans.

Het was de eerste keer dat de Scheldebrouwerij meedeed aan de gerenommeerde bierwedstrijd en het zond dan maar meteen de huidige negen bieren in die ze brouwen. De jubileumbieren Knots en Knuppel (voor het 25-jarig bestaan, red), Zeezuiper, Strandgaper, Oesterstout, Krab, Witheer, Hopruiter en Dulle Griet. De laatste drie vielen uit de boot, maar de andere zes vielen in de prijzen in de beste bieren per categorie per land. Krab werd de grote winnaar in de ‘American-style Pale Ale’, Zeezuiper behaalde brons in de categorie ‘Belgian style Tripel’, de Oesterstout ging aan de haal met een gouden medaille in de reeks Stout & Porter, nieuwkomer Knots won het hoogste in de categorie ‘Herb & Spices’, Knuppel kreeg goud in de categorie ‘Experimental’ en Strandgaper werd de grote winnaar in de categorie ‘Golden Ales’. De strijd om wereldwijd bij de beste bieren te zitten, haalden ze nog net niet. “Dat is misschien voor de volgende keer”, lacht Jeroen Havermans. “Dit houdt ons in elk geval al scherp (lacht).”

3 De Scheldebrouwerij op de transportzone in Meer.
Peter Vanderveken De Scheldebrouwerij op de transportzone in Meer.

Onverhoopt

De vreugde bij de Scheldebrouwerij is redelijk groot. “Vooral omdat dit de eerste keer was dat we hier aan meededen”, zegt Jeroen Havermans. “Drie keer de beste, twee keer de gouden medaille en een keer brons. De Zeezuiper bijvoorbeeld was die bronzen medaille, maar wel in een overbevolkte categorie van tripels. Maar wat ons vooral blij maakt is de score van onze ‘special editions’ Knots en Knuppel. Vanuit het niets meteen in de prijzen vallen: dat geeft ons echt wel het gevoel dat we op de juiste weg zitten. Maar ook onze Strandgaper bijvoorbeeld: daar hadden we recent nog het receptuur iets van aangepast. Iets frisser en fruitiger om net wat meer verschil te hebben met de Lamme Goedzak. Blijkbaar slaat die aanpassing ook geweldig goed aan.”

3 Jeroen Havermans hier met biersommelier An Martens van ‘3 in de klok’
Peter Vanderveken Jeroen Havermans hier met biersommelier An Martens van ‘3 in de klok’

Toeback

Intussen rusten ze bij de Scheldebrouwerij wil niet op hun lauweren en wordt er al hard aan de toekomst gewerkt. “Zo keert dit jaar na een afwezigheid van een drietal jaren de Toeback terug”, zegt Jeroen Havermans. “We hebben hem wel een beetje gerestyled, want we hebben hem gebrouwen met de Amerikaanse hopsoort sabro. Ergens in oktober of november zou hij er weer moeten zijn. En we werken ook aan een nieuwe special die echt speciaal moet worden. Maar daarvoor gaan we nog veel moeten proberen en testen dus te veel details geven we nog niet prijs. Brouwersgeheim he.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer