3 Jeroen Havermans en An Martens klinken op de opendeurdag.
Peter Vanderveken Jeroen Havermans en An Martens klinken op de opendeurdag.

Scheldebrouwerij viert 25ste verjaardag met Knots en Knuppel

An Martens van 3 In de Klok organiseert een mini-markt met lokale ondernemers en koppelt eten aan een bijgepast bier

De van oorsprong Nederlandse Scheldebrouwerij, gevestigd op de transportzone in Meer, viert de 25ste verjaardag met de lancering van Knots en Knuppel. Het worden twee limited editions die tijdelijk aan het assortiment van de negen vaste bieren wordt toegevoegd. Op 19 mei zet de brouwerij ook haar deuren open. Stilletjes droomt de Scheldebrouwerij ook een eigen proeflokaal en overweegt het in de toekomst om ook te investeren in blikbier. “We zijn ambitieus, maar als we het doen willen we het meteen goed doen. In de bierwereld een misstap zetten, is heel moeilijk om die weer recht te zetten.”

Brouwmeester Peter van den Eijnden startte 25 jaar geleden in zijn eigen keuken met het brouwen van bier in het Krabbegat in Bergen-op-Zoom. Eerst een zwaar winterbier en daarna kwamen De Zeezuiper en de Lamme Goedzak, twee bieren die nu nog altijd in het assortiment zitten. Later kwamen daar nog de Witheer, Strandgaper, Dulle Griet, Krab, Wildebok, Oesterstout en de Hop Ruiter bij. Stuk voor stuk met tekeningen van kunstenaar Jos Thommassen. Tien jaar geleden stak de brouwerij de grens over en streek het neer op de transportzone in Meer. “Ze zochten toen een betere en vooral grotere locatie”, vertelt brouwer Jeroen Havermans, afkomstig uit Zundert, die sinds drie jaar aan de slag is bij de Scheldebrouwerij. “Het pluspunt was ook de aanwezigheid van een grote bierhandel naast ons (Bierparadijs, red) en het voordeel natuurlijk van iets gemakkelijker de Belgische markt te kunnen bereiken.”

Knots en Knuppel

De 25ste verjaardag kan de Scheldebrouwerij uiteraard niet zomaar voorbij laten gaan en daarom lanceert het binnenkort Knots en Knuppel. De namen verwijzen naar de twee wildemannen die voorkomen in het wapenschild van Bergen-op-Zoom. Knots wordt een Weissbier van 6 graden met onder meer limoen en gember. Knuppel wordt een Schwarzbier van 5 graden met een toets van zwarte peper. “We kiezen ook niet toevallig voor die twee Duitse bierstijlen omdat ons logo ook zwart en wit is”, knipoogt Jeroen Havermans. “Vooral de gember in het Weissbier maakt het wel speciaal, maar ook moeilijk omdat gember een speciaal iets is. Niet gemakkelijk ook omdat een van mijn streefdoelen ook is dat bier in balans moet blijven en vooral… ja, bier moet blijven. Net als die zwarte peper. Die mag ook niet te overheersend zijn, maar we zijn er – denk ik – goed in geslaagd.”

3 De Scheldebrouwerij op de transportzone in Meer.
Peter Vanderveken De Scheldebrouwerij op de transportzone in Meer.

Microbe

Jeroen groeide dankzij zijn ouders ook op in een horecabedrijf. “Ik herinner me nog een foto waar ik bij mijn moeder op de schoot zat met een glas bier voor mijn neus (lacht). Na verloop van tijd ben ik dan cursussen bierkenner gaan volgen en uiteindelijk een brouwerscursus. Ik wilde er echt iets mee gaan doen en toen kwam de Scheldebrouwerij op mijn pad. Een droom eigenlijk en ik woon in Zundert op amper tien kilometer van de brouwerij. Bierbrouwen is iets prachtig. In elke stap kan er wel iets misgaan en dat maakt het ook zo intens.” En bij de Scheldebrouwerij hebben ze nog plannen al zijn die nog niet helemaal concreet. “Zo denken we wel eens aan een proeflokaal. Of bier op blik. We zijn zeker ambitieus, maar als we iets doen willen we het goed doen. En niet zomaar wat proberen, want in de bierwereld betaal je een misstap cash.”

Op 19 mei zet de brouwerij de deuren open tussen 12 en 18 uur. Vanuit Hoogstraten rijdt er een pendelbus die ook tot in Breda komt. De dag wordt samen met biersommelier An Martens van 3 In De Klok georganiseerd. “We hebben een aantal lokale ondernemers uitgenodigd die hun producten komen voorstellen en bij elke stand zullen we ook een bier&foodpairing voorzien. Hopelijk krijgt de Scheldebrouwerij hierdoor wat meer bekendheid in eigen streek, want nog altijd zijn heel wat mensen verbaasd dat we in Meer een brouwerij hebben.”

3 De bieren van de Scheldebrouwerij.
repro Toon Verheijen De bieren van de Scheldebrouwerij.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer