Stad houdt met camera's zwaar verkeer uit dorpskernen

De stad Hoogstraten trekt dit jaar een 150.000 euro uit voor de aanleg van drie vrachtwagensluizen. Daarvoor plaatst de stad ANPR-camera's. Die moeten dienen om het zwaar verkeer uit de dorpscentra van Meer, Wortel, Minderhout, Meerle en Hoogstraten zelf te houden.

De stad is al jaren bezig met plannen te maken om het zwaar verkeer uit de dorpscentra te halen. Heel wat vrachtwagens gebruiken de gewone wegen om van de E19 naar de E34 te rijden. Vrachtwagensluizen met camera's die nummerplaten lezen, moeten die vrachtwagens uit de dorpskernen houden. "De nummerplaatlezers zijn bovendien uitgerust met een hoogtezoeker die meet hoe hoog een voertuig is", zegt schepen van Mobiliteit Marc Haseldonckx (CD&V). "Als er een vrachtwagen passeert die daar niet moet zijn, vliegt de chauffeur op de bon."

Drie sluizen

In totaal plant de stad drie sluizen. Die komen mogelijk aan deMeerseweg in Meer ter hoogte van Het Lak. De tweede komt op de Vrijheid ter hoogte van de Loenhoutseweg, voor het rusthuis. Er zal nog een derde camera een plaats krijgen, mogelijk aan Strijbeek in Meerl. Die moet het vrachtwagenverkeer vanuit Nederland doen omrijden. De drie sluizen moeten ervoor zorgen dat vrachtwagens op de E19 niet het afrittencomplex in Meer nemen, maar wel de uitrit in Loenhout of Brecht.

Hernummering

Bovendienn is de stad volop bezig met de plaatsing van nieuwe signalisatieborden en met een hernummering van alle bedrijven op de industriezones. Vrachtwagens voor de transportzone moeten afrit 1A nemen. Die voor Heideberg (John Lysenstraat en Bredaseweg) nemen afrit 1. Voor de Kluis, de uitbreiding van de Kluis en het stukje industrie op grondgebied van Rijkevorsel moet het verkeer afrit 2 nemen. Dat geldt ook voor De Ster en voor de KMO-zone aan de Gelmelstraat. (VTT)

Lees meer