3 De schoolomgeving van basis- en middelbare school Spijker ondergaat vanaf 6 mei serieuze wijzigingen.
Peter Vanderveken De schoolomgeving van basis- en middelbare school Spijker ondergaat vanaf 6 mei serieuze wijzigingen.

Vanaf volgende week schoolstraat en zone 30 aan basisschool Spijker

Proefopstelling al zeker tot eind mei uitgetest

De omgeving van basis- en middelbare school Spijker in Hoogstraten ondergaat vanaf 6 mei enkele wijzigingen. Het stadsbestuur start er een proefopstelling met onder meer een schoolstraat en een zone 30. Die duurt zeker tot einde mei en wordt daarna mogelijk nog verlengd. 

De schoolomgevingen van Scharrel in Minderhout en De Meerpaal in Meer werden vorig jaar al aangepakt. De maatregelen daar, zoals een schoolstraat en een fietsstraat, zijn definitief gemaakt. Basisschool Spijker is de derde school die aan bod komt.  Het verkeersplan bestaat uit drie grote onderdelen. 

Schoolstraat

Gebruikers ervaren de schoolomgeving van Spijker als chaotisch.  Fietsers en voetgangers hebben er nauwelijks tot geen ruimte op de weg of het voetpad. Bovendien wordt er overdag en tijdens de weekends hard gereden door de straat. 

“Daarom maken van de Antoon de Lalaingstraat tussen de kruispunten van de Lindendreef en de Gelmelstraat een schoolstraat”, zegt schepen van Onderwijs Faye Van Impe (N-VA). “Dat betekent dat de school bij het begin en het einde van de schooldag een tijdlang wordt afgesloten voor autoverkeer.” 

Auto’s moeten dan in de buurt parkeren of op de parking van de sportspeelplaats maar die is dan enkel nog te bereiken via de Gelmelstraat. Bijkomend wordt de zone 30 die er nu al geldt, uitgebreid naar een deel van de Gustaaf Segersstraat tot aan de Leemstraat. 

3 De schoolomgeving ondergaat vanaf 6 mei serieuze wijzigingen.
Peter Vanderveken De schoolomgeving ondergaat vanaf 6 mei serieuze wijzigingen.

Parkeren

Er komen enkele kleine aanpassingen op vlak van parkeren. Zo zullen enkele parkeervakken in de omgeving van de school enkel nog gebruikt mogen worden voor kortparkeren.  Het gaat om parkeerplaatsen in de Gelmelstraat en de Lindendreef.

3 De schoolomgeving ondergaat vanaf 6 mei serieuze wijzigingen.
Peter Vanderveken De schoolomgeving ondergaat vanaf 6 mei serieuze wijzigingen.

Enkelrichting

Het tweede gedeelte van de Antoon de Lalaingstraat tussen de Lindendreef en het Groenewoud zal enkelrichting gemaakt worden vanuit het Groenewoud richting Lindendreef. De straat wordt veelvuldig gebruikt door leerlingen - vooral van het secundair- die te voet of met de fiets naar school komen.  “Er passeert ook veel autoverkeer en de straat is daar eigenlijk niet op voorzien. Vooral wanneer auto’s er in twee richtingen passeren, schiet er nog weinig plaats over voor fietsers of voetgangers. 

Evaluatie

De bedoeling is dat de proefopstelling al zeker tot eind mei blijft staan. “Daarna gaan we eerste keer de nieuwe situatie samen met de school evalueren”, zegt Faye Van Impe. “Mogelijk wordt ze daarna wat bijgestuurd of blijft ze hetzelfde tot het einde van het schooljaar. Dan zullen we beslissen of ze permanent gemaakt kan worden.” 

Na deze proefopstelling zal ook nog de verkeersstroom in de Gelmelstraat, Gustaaf Segersstraat  en door de schoolcampus zelf onder de loep genomen worden. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer