2 Leerlingen Houtbewerking hebben de bergplaatsen (rechts) en de keukens gebouwd.
ton wiggenraad Leerlingen Houtbewerking hebben de bergplaatsen (rechts) en de keukens gebouwd.

VITO-leerlingen trots op renovatie Gelmelhof

Trots kijkt een groep leerlingen van VITO Hoogstraten terug op de renovatie van woonerf 'Gelmelhof'. De school hielp de kerkfabriek die eigenaar is van het domein bij de restauratie en de uitbreiding naar tien huisjes. "We leerden hier vooral zelfstandig werken", reageert Thomas, die meewerkte aan het sanitair.

Tussen de Gelmelstraat en de parking van het Begijnhof heeft de kerkfabriek nog een tiental woningen staan uit de negentiende eeuw. Of toch vandaag zijn het tien woningen, omdat niet alleen de voormalige zes huisjes zijn gerenoveerd. De achterliggende stallingen zijn helemaal verbouwd tot vier kleine woningen, midden in het centrum. In de traditionele bouwstijl van weleer lijkt het Gelmelhof nu wel een verlengstuk van het Begijnhof. "Wij zijn zeer tevreden over de werken. Intussen wonen in alle woningen mensen met een beperkt inkomen", vertelt René Roos van de kerkfabriek. "Uiteindelijk hebben we een groot deel van de werken laten uitvoeren door een aannemer, met de rest heeft de school ons geholpen."


VITO Hoogstraten is tot ver buiten de regio onder meer gekend om zijn goede opleidingen in de bouwsector. René Roos, die zelf ooit voor VITO werkte, kende de school en vroeg om hulp. De leerlingen bouwden de metalen toegangspoort, de keukens, de houten bergplaatsen en installeerden het sanitair en de verluchting. "Wij hebben meegewerkt aan de plaatsing van het sanitair: de badkamer, stookketel en ook het verluchtingssysteem", weten Pär, Jordi Thomas en Jens trots. "Dit is veel leuker dan in de klas zitten. Je leert veel en je leert zelfstandig werken." (DVGT)

2 De leerlingen Loodgieterij brachten onder meer de verwarming in orde.
ton wiggenraad De leerlingen Loodgieterij brachten onder meer de verwarming in orde.

Lees meer