3 Minister Koen Van den Heuvel (CD&V) (tweede van links) bezoekt de zorgboerderij in Wuustwezel, waar Joke Gommers (midden), één dag per week komt meewerken. Burgemeester Didier Wouters (CD&V) (rechts) is ook van de partij.
Laenen Minister Koen Van den Heuvel (CD&V) (tweede van links) bezoekt de zorgboerderij in Wuustwezel, waar Joke Gommers (midden), één dag per week komt meewerken. Burgemeester Didier Wouters (CD&V) (rechts) is ook van de partij.

Vlaamse regering subsidieert zorgboerderijen: “Belangrijke traditie mag niet verloren gaan”

De Vlaamse regering geeft 1,66 miljoen euro subsidie voor zorgboerderijen. Minister van Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) bezocht vandaag twee zorgboerderijen in Essen en Wuustwezel om het plan toe te lichten.

De Vlaamse landbouwsector kent een lange traditie van zorgverstrekking aan hulpbehoevenden. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis, met een fysieke of mentale beperking, jongeren die tijdelijk schoolmoe zijn of kansarmen: elk hebben ze hun eigen reden om naar een zorgboerderij te gaan. Door hen op te vangen op hun landbouwbedrijf, kunnen landbouwers hen onder meer helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, en het invullen van een zinvolle dagbesteding.

3 Minister Koen Van den Heuvel en Joke Gommers.
Laenen Minister Koen Van den Heuvel en Joke Gommers.

“De vraag naar deze zorgboerderijen zit in stijgende lijn”, zegt minister Koen Van den Heuvel. “Sinds 2005 zijn we gegroeid van een 50-tal actieve zorgboerderijen naar 428 in 2018. Omdat deze belangrijk traditie niet verloren mag gaan, trekken we met de Vlaamse regering nu jaarlijks 1,66 miljoen euro uit om de landbouwers die zorg verstrekken te vergoeden. Via deze ondersteuning kunnen landbouwers beroep doen op een vergoeding van 40 euro per dag voor het opnemen van de zorgfunctie binnen het landbouwbedrijf.”

Van den Heuvel bezocht vandaag twee zorgboerderijen in onze regio om het plan toe te lichten. Eerst bezocht hij De Schamhoeve in Essen, daarna bezocht hij de zorgboerderij van de familie Aernouts-Bruynen in Wuustwezel. “Wij zijn heel tevreden met de extra steun vanuit de overheid”, zegt Ines Aernouts. “Maar we doen het natuurlijk niet voor het geld, maar voor de mensen. Wij vangen hier al vier jaar één meisje op met een beperking. Joke komt elke week één dag meedraaien op onze boerderij en je ziet dat ze daar heel gelukkig van wordt. We hebben op onze boerderij 300 melkkoeien, aan werk is er dus geen enkel gebrek.”

3 Koen Van den Heuvel bezoekt de zorgboerderij in Wuustwezel.
Laenen Koen Van den Heuvel bezoekt de zorgboerderij in Wuustwezel.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer