"Enkele forse bomen zijn gerooid en dat zonder vergunning", klaagt de natuurvereniging aan.
Natuurpunt "Enkele forse bomen zijn gerooid en dat zonder vergunning", klaagt de natuurvereniging aan.


Natuurpunt dient klacht in tegen landbouwer die weide aan Berg Stene in Horebeke

 omvormt tot akker

Natuurpunt kern ‘Rondom Burreken’ dient een klacht in tegen een landbouwer die volgens de natuurvereniging tal van inbreuken heeft gepleegd tegen de natuurwetgeving. “Dit om een weide, met het statuut van biologisch waardevol, om te zetten in akkerland”, klinkt het.


“Door de weide te scheuren en om te zetten naar een akker voor intensieve teelten zoals maïs, wordt de eeuwenoude leefgemeenschap vervangen door een steriele, op termijn overbemeste akker”, zegt Dirk Criel van Natuurpunt kern ‘Rondom Burreken’.
“Dit zal ook effect hebben op de waterkwaliteit in de buurt. Het perceel ligt immers op een helling waar de afwatering en afvoer van meststoffen groot is. De grachten en beken in de buurt zullen meer nutriënten te slikken krijgen, waardoor ook daar het leven onder druk komt te staan”, voorspelt Criel.

Meer erosie


De natuurvereniging vreest dat ook de erosie aan Berg Stene in Horebeke zal toenemen. “Weides houden de waardevolle grond op zijn plaats. Een akker op een steile helling doet dat niet en is zeer gevoelig voor grondafspoeling. De landbouwer presteerde het ook om de beek op te vullen door het perceel te nivelleren. En alsof de grootschalige omvorming niet volstond, is ook een groot aantal dikke knotwilgen en oude essen en eiken gekapt en ondeskundig gesnoeid. De bomen in de bosrand zijn afgezaagd op een meter hoogte.? Die zijn dus niet meer te redden”, betreurt Criel.

Klacht

Natuurpunt heeft alvast een klacht ingediend. “We hopen ook dat de gemeente Horebeke hier zeer kordaat zal op reageren. Deze vernieling vraagt dan ook om een strenge veroordeling door de gemeente. Wij willen alvast, dat het perceel in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld ” besluit Criel.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Ysebaert

    Als de landbouwer een vriend van de Browaeys clan is die al decennia de gemeente bestuurd, dan is de kans klein dat er opgetreden wordt tegen de landbouwer.

Lees meer