2 Thomas C. staat terecht voor doodslag op zijn ex-vriendin en poging doodslag op de buurvrouw.
kos Thomas C. staat terecht voor doodslag op zijn ex-vriendin en poging doodslag op de buurvrouw.

Assisenproces rond bijlmoord van start: “Nachtmerrie blijft door mijn hoofd spelen”

In het Gentse hof van assisen is dinsdag de jury geselecteerd voor het proces van Thomas C. (41), die terecht staat voor het doodsteken van zijn ex-vriendin in Onkerzele. Hij takelde ook een buurvrouw ernstig toe, maar zij overleefde de zware verwondingen. Zolang de dader niet veroordeeld is, kan het verwerkingsproces niet beginnen”, zegt ze.

Op 11 juni 2015 ontstond er volgens getuigen een kletterende ruzie in de woning van Sandra Stompf (38) in de Volderstraat in Onkerzele, vlakbij provinciaal domein De Gavers. Buurvrouw Anja Massart (49) maakte zich zorgen om de twee kinderen die in het huis waren, toen 13 en 4 jaar oud. Ze schraapte al haar moed bijeen en stapte op de woning af, maar kwam daar haar ergste nachtmerrie tegen. Thomas C., de ex-vriend van Sandra die een bijl in zijn hand had, draaide zich om toen hij haar opmerkte en ging haar te lijf. De buurvrouw wilde vluchten, maar kreeg de ene slag na de andere. Ze verweerde zich door haar armen voor haar gezicht te houden, maar kon de dolle man met de bijl niet tegenhouden. Zwaargewond kon ze zich uiteindelijk toch losrukken. Ze vluchtte weg en zeeg neer in een openstaande garage zo’n vijftig meter verderop.

De politie van Geraardsbergen kwam wat later ter plaatse en trof in de woning een gruwelijk tafereel aan. Sandra Stompf was met de bijl doodgestoken voor de ogen van de twee kinderen. Dankzij het optreden van buurvrouw Anja en de buurvrouw die haar opving, liepen de kinderen een zware shock, maar geen kleerscheuren op.

Schuld

De buurvrouw wordt in het assisenproces opgeroepen als getuige. “Ik probeer mijn leven opnieuw op te pikken, maar telkens de zaak voor de rechtbank komt, wordt alles weer opgerakeld”, liet ze eerder optekenen. “Die nachtmerrie blijft door mijn hoofd spelen. Zolang de dader niet veroordeeld is, kan het verwerkingsproces niet beginnen.” Ook de zoon van Sandra is nog zwaar onder de indruk van de feiten. “Voor hem maakt het ook niet uit of de dader voor het hof van assisen of voor de correctionele rechtbank verschijnt. Zolang hij maar gestraft wordt”, volgens zijn advocaat Nadine De Wolf.

2 Buurvrouw Anja in het ziekenhuis in juni 2015. Zij raakte zwaargewond bij de bijlaanval.
Photo News Buurvrouw Anja in het ziekenhuis in juni 2015. Zij raakte zwaargewond bij de bijlaanval.

Het gerecht besloot toch dat C. voor een assisenjury moet verschijnen voor de doodslag en de poging doodslag. Dat proces werd dinsdag afgetrapt met de selectie van de juryleden. De opdracht van de twaalfkoppige jury begint vrijdag, bij de start van de getuigenverhoren en de behandeling van de zaak ten gronde. Zij moeten de magistraten van het hof van assisen bijstaan bij de beslissing van de strafmaat voor C., die zijn schuld niet ontkent en in de gevangenis zijn spijt betuigde.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • BAUDOUIN HUYSVELD

    Levens lange opsluiting, de wet Vandevelde niet toepassen. Voor 1/3 van zijn gevangenis doen en dan vrij

Lees meer