Archiefbeeld van 11 december 2018. Met de wapens in de aanslag en met een parlofoon om de man te overtuigen, nadert een zwaar bewapend politieteam het huis.
Ronny De Coster Archiefbeeld van 11 december 2018. Met de wapens in de aanslag en met een parlofoon om de man te overtuigen, nadert een zwaar bewapend politieteam het huis.

Geen straf voor man die zich in woning verschanst en agent bedreigt, begeleiding is wel nodig

De 57-jarige P.D.C. krijgt van de rechter in Oudenaarde opschorting van straf op voorwaarde dat hij zich laat begeleiden voor zijn psychologische problemen en alcoholverslaving. De man moest zich verantwoorden omdat hij zich op 11 december 2018 had verschanst in zijn woning en een agent bedreigde. 

De Horebekenaar zette in december van vorig jaar de wijk Vrijsbeke op stelten door zich in zijn woning te verschansen. Hij had kort daarvoor enkele vrienden en de politie opgebeld met de boodschap dat hij domme dingen zou doen. De politie kwam onmiddellijk ter plaatse, maar de man verstopte zich achter een gordijn en leek gewapend. De lokale politie van Brakel riep daarom de hulp in van zwaar bewapende interventieploegen. Zij slaagden erin de man te overtuigen zich over te geven. Er raakte uiteindelijk niemand gewond, maar de Horebekenaar had tijdens zijn actie wel een agent bedreigd met wat nadien een alarmpistool zou blijken te zijn. 

Voor het bezit van dat pistool zonder vergunning en voor de bedreiging moest hij zich in de correctionele rechtbank verantwoorden. Daar oordeelt de rechter nu dat de man zich verder moet laten begeleiden voor zijn psychologische problemen en zijn alcoholverslaving. Als hij dat doet, legt de rechtbank hem geen straf op. 

Het Openbaar Ministerie had tijdens de behandeling van de feiten ook al aangedrongen op een opschorting van straf. De procureur was toen van mening dat het belangrijker is om de man te helpen en verder te begeleiden dan hem te straffen. De advocate van de beklaagde weet dat het ondertussen beter gaat met haar cliënt. Hij heeft zich uit eigen beweging al laten begeleiden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer