8 Samen met de buurtbewoners maakte kunstenares Ann Cardinael (met de witte hond) dit reuzenganzenbord in de Machariuswijk.
Wannes Nimmegeers Samen met de buurtbewoners maakte kunstenares Ann Cardinael (met de witte hond) dit reuzenganzenbord in de Machariuswijk.

In Sint-Baafsdorp halen buren banden aan rond reuzenganzenbord

Bijzondere straatkunst siert voortaan het binnenplein van de woonwijk Sint-Baafsdorp. Samen met de buurtbewoners ging Ann Cardinael aan de slag om een reuzenganzenbord en verschillende boerderijdieren op de grond te schilderen. “Een dergelijk project werkt verbindend”, zegt de kunstenares.

Maak samen met de bewoners het plein mooi en werk rond de thema’s spel en boerderijdieren. Zo luidde de opdracht van de dienst Ontmoeten en Verbinden van Stad Gent voor Ann Cardinael, overigens overtuigd veganist.

In het dagelijks leven is zij directeur van het OCMW-woonzorgcentrum Sint-Pieter in Lochristi, maar daarnaast heeft ze zich ook onderlegd in ‘3D street art’. In tegenstelling tot andere straatkunstenaars werkt ze niet op muren, maar op de grond. Ook onderscheidt ze zich door zelden alleen te werken, waarbij ze streeft naar zoveel mogelijk participatie van de lokale bewoners die inspraak krijgen bij zowel de ontwikkeling als de uitvoering. Het resultaat van haar samenwerking met de buurtbewoners mag er zijn. De kleurrijke tekeningen fleuren het stenen plein op. Zelf is de kunstenares heel opgetogen over de sociale impact van het werk.

8 De boerderijdieren verwijzen naar het verleden van de wijk toen er een slachthuis was.
Wannes Nimmegeers De boerderijdieren verwijzen naar het verleden van de wijk toen er een slachthuis was.

“De bewoners kregen een leegstaande woning ter beschikking van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. Die fungeert als buurthuis. Meteen was dit ook de uitvalsbasis om het kunstwerk tot een goed einde te brengen. Tevens kreeg ik veel steun van Bieke Deleye, consulente buurtwerk.”

Doorgaans staan de mensen uit de buurt aan de kant met bewondering te kijken, maar ik wil verder gaan. Ik nodig ze uit zelf mee te werken

Ann Cardinael

“Het grote verschil met de ‘klassieke’ straatkunstprojecten is de actieve betrokkenheid. Doorsnee staan de mensen uit de buurt vaak aan de kant met bewondering te kijken, maar ik wil hier verder in gaan. Ik nodig mensen uit zelf mee te werken. Dit gaat zowel om de omwonenden als om de toevallige passanten. Telkens opnieuw ben ik verrast van de mooie en warme ontmoetingen die een dergelijk initiatief met zich mee brengt. Enerzijds worden mensen uitgenodigd aan kunst te doen - iets waarvan ze vaak denken niet te kunnen en dan ook verrast zijn van hun prestaties. Anderzijds smeedt het banden door samen te creëren en door te zorgen voor de ‘kunstenaars’ met het aanbieden van voldoende eten, drinken, schaduw, een gezellige babbel en noem maar op. Door deze werkwijze is er een veel grotere betrokkenheid, een groter draagvlak en heel wat trots van de deelnemers die mee aan de basis liggen van het verfraaien van de buurt.”

Slachthuis

De geschiedenis van de locatie vormde de inspiratie voor het onderwerp van de straatkunst. In de Machariuswijk was vroeger een slachthuis gelegen en vond een beestenmarkt plaats. Zowel het reuzenganzenbord als de boerderijdieren verwijzen naar dat verleden. “Ook het ontwerp en het idee hebben de buurtbewoners mee op poten helpen zetten. En voor mezelf, als overtuigde veganist, is het belangrijk om deze dieren in hun schoonheid te mogen weergeven.”

8 Jong en oud ging samen aan de slag tijdens het straatkunstproject.
RV Jong en oud ging samen aan de slag tijdens het straatkunstproject.

Het reuzenganzenbord en de boerderijdieren zijn overigens niet het enige opmerkelijke straatkunstproject dat deze week opdook in Gent. In de Tolhuiswijk ging Cee Pil samen met het collectief KapOw aan de slag om verschillende zebrapaden avontuurlijker te maken door tekeningen van dieren aan te brengen tussen de witte stroken. Een idee van de kinderen uit de wijk. Op die manier willen ze voetgangers aanzetten om actiever gebruik te maken van zebrapaden en ze tegelijkertijd ook zichtbaarder te maken voor de automobilisten. “Door deze twee initiatieven hebben Cee Pil en ik elkaar voor het eerst ontmoet en geholpen. Het verbindt dus niet enkel burgers, ook artiesten ontmoeten elkaar door straatkunst”, lacht Ann.

8 Dierenzebrapaden in de Tolhuiswijk.
Wannes Nimmegeers Dierenzebrapaden in de Tolhuiswijk.
8
Wannes Nimmegeers
8
Wannes Nimmegeers
8
Wannes Nimmegeers
8
Wannes Nimmegeers

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer